Музика

Швейцарски диригент - изявен саксофонист дирижира симфоничен концерт в Стара Загора

И с участието на пианистката Лаура Фелисия Смарандеску

Швейцарски диригент - изявен саксофонист дирижира симфоничен концерт в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера любителите на класическата музика ще могат да се насладят на една интересна и пъстра програма от стилно подбрани симфонични произведения. Концертът се посвещава на 150-та годишнина от рождението на Ян Сибелиус.

Музиката на Чехия, Испания и Финландия, представена от творби на най-големите радетели на самобитната музика на техните страни,  ще прозвучи в изпълнение на оркестъра на Държавна опера - Стара Загора със солист румънската пианистка Лаура Фелисия Смарандеску под диригентството на швейцарския диригент Силвио Вайлър. Чешкият композитор Антонин Дворжак ще бъде представен с последната част „Отело” от неговия триптих от инструментални увертюри (”В царството на природата”, „Карнавал” и „Отело”). Музикалният шедьовър на неповторимия Мануел Де Файа „Нощи в градините на Испания” за пиано и оркестър ще предложи романтична музикална разходка - този път в горещата южна част на континента. Във втората част на концерта финландският композитор Ян Сибелиус  ще бъде почетен с изпълнение на неговата Пета симфония в ми-бемол мажор оп. 82.


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Роден в Сент Гален, Силвио Вайлер учи музика в родния си град, а след това учи композиция, флейта и саксофон - джаз и класика в Грац - Австрия във Висшето училище за музика и сценични  изкуства. Като се връща в Швейцария, той получава бакалавърска степен от Музикалната академия в Базел под ръководството на известния професор Иван Рот и изпълнителска диплома в Консерваторията в Лозана при професор Жан Кьорпер. Като саксофонист той изпълнява джаз и класическа музика, има солистични изяви, концертира и като член на различни ансамбли, свири в Симфоничния оркестър на Сeнт Гален.

Повече от 20 години Силвио Вайлер се занимава и с педагогическа дейност и обучава десетки млади любители и професионалисти в джаз и класически саксофон в Цюрих и Сент Гален. През 1994 година основава "Birdland Bigband", който от любителска група достига до високо професионално ниво, което се доказва чрез сериите от концерти и звукозаписи, които бандата осъществява заедно със Симфоничния оркестър на Сент Гален. Аранжиментите за концертите са направени от самия Силвио Вайлър. През този период Силвио Вайлър започва да учи дирижиране при  проф. д-р Петър Гюлке и проф. д-р Евалд Кьорнер, дирижира различни полупрофесионални ансамбли, мюзикъли и симфонични концерти.

През 2002 г. заминава за Букурещ - Румъния, където получава магистърска степен по дирижиране, предстои му защита на докторска степен.

Румънската пианистка Лаура Фелисия Смарандеску завършва музикалното училище "Джордже Енеску", продължава в Консерваторията „Б. Порумбеску” - сегашната Национална музикална академия - Букурещ - институции, в които се връща след завършване на образованието си, като преподавател. Понастоящем е преподавател по пиано и корепетитор в Катедрата по дирижиране и музикални инструменти на Националната музикална академия - Букурещ и доцент в катедрата по Акомпанимент на музикалното училище "Джордже Енеску" в Букурещ. Паралелно с преподавателската си дейност, участва в различни предавания на Румънското радио, осъществява музикални проекти на различни фестивали и в сътрудничество с културни центрове и музеи. Концертиращ пианист със солови рецитали и с оркестър в Румъния, както и в Италия, Корея, Чехия и др. Лаура Фелисия Смарандеску е свирила с оркестъра на Румънското Национално радио, камерни оркестри, филхармонията на Ботошани, филхармоничния оркестър на Кампина. Има многобройни участия в музикални конкурси като учител-корепетитор, получава и награди за съпровод. Има докторска степен по музика от 2006 г.


Билети онлайн през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
Билетен център: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
Работно време: 10.00 ч. – 19.00 ч.           
Почивни дни: събота и неделя


Автор:
Организаторите
Публикация:
04.11.2015 г. 11:15
Етикети:
Стара Загорасимфонична музика
Силвио Вайлер
Лаура Фелисия Смарандеску
Посетено:
851
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22276-shveytsarski-dirigent-izyaven-saksofonist-dirizhira-simfonichen-kontsert-v-stara-zagora