Музика

Концерт на Богдана Попова (пиано) и Александър Тинков (баритон)

В рамките на "Музикални вторници в Зала БИАД - 2015"

Концерт на Богдана Попова (пиано) и Александър Тинков (баритон)

◊ СЪБИТИЕТО

На 10 ноември 2015 г. (вторник) от 19.00 ч. в зала БИАД (Федерация на научно-техническите съюзи - ул. "Раковски" 108, ет. 2, София 1000) концертна програма ще представят пианистката Богдана Попова и оперният певец Александър Тинков.

Десети концерт от цикъла "Музикални вторници в Зала БИАД - 2015", организиран от списание "Арт панорама", Музикално общество „Ал. Скрябин”, ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община за 2015 г.

◊ ПРОГРАМАТА

Роберт Шуман

. Клавирен цикъл - "Танци на приятелите на Давид"
. Вокален цикъл - "Любовта на поета"

 

„Любовта на поета”, композиран през 1840 г., е един от най-известните вокални цикли на Роберт Шуман (опус 48). Текстът на 16-те песни е от „Лирично Интермедзо” на Хайнрих Хайне, писано през 1822-23 г. и публикувано като част от неговата „Книга на песните”. Следвайки традициите на Шубертовите песенни цикли - „Хубавата мелничарка” и „Зимен път”, цикълът „Любовта на поета” заема централно място в този жанр на музикалната литература. Естественото, на места свръхчувствително поетично внушение на поемата се оглежда в Шумановия музикален език на миниатюрата, хроматизма и типичното романтично напрежение от неизвестното. Издаден за първи път през 1844 г. Сред знаменитите му изпълнители са Дитрих Фишер-Дискау, Херман Прай, Петер Шрайер, Томас Гастхоф и мн.др.

Автор на саркастичната творба „Романтичното училище”, Хайне е критик на немския романтизъм, макар самият той често да е описван като романтичен поет. В една от творбите му – „Германия - една зимна приказка”, лирико-романтичната условност на изказа е използвана като средство за разгръщане на неговата остра и сатирична природа на творец. Вокалният цикъл на Шуман е композиран преди гореописаното съчинение на Хайне и не е „продукт” на такава иронична линия.

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Богдана Попова завършва Софийското музикално училище при доц. Лидия Кутева и Държавна музикална академия при проф.Тамара Янкова. Специализира при проф. Карел Яндера и проф. В. Вондровац в Прага и Бърно. Още по време на обучението си в училище започва концертната си дейност като солист и камерен изпълнител. Изнася множество рецитали и концерти в партньорство с известни изпълнители в страната и чужбина - Италия, Франция, Германия, Англия, Чехия, Гърция, Кипър и др.

Благодарение на високата оценка за нейната интерпретация, често е канена от съвременни композитори в страната и чужбина за първи изпълнител, както и за записи на техни произведения. Реализира записи за БНТ, БНР, РАИ, Радио Мюнхен, Чешката ТВ, "Балкантон".

Богдана Попова е професор по пиано в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”.

 

Баритонът Александър Тинков е роден в София. Завършва Национална музикална академия - Вокален факултет, със специалност класическо пеене, в класа на проф. Елена Киселова, и Теоретико-композиторски и диригентски факултет – специалност дирижиране на хор, в класа на проф. Васил Арнаудов. По-късно учи оркестрово дирижиране при акад. Васил Казанджиев.
Участва като оперен артист в спектакли на Софийската, Русенска, Бургаска, Варненска и Старозагорска опери, в основния баритонов репертоар - Риголето, Евгений Онегин, Микеле от оп. „Мантията” на Пучини и много други.

Участва в премиерни за България изпълнения като „Военен Реквием” от Бритън, операта „Бедни хора” по романа на Достоевски от Глеб Сиделников и др. След 1997 г. пее предимно в чужбина - участва в многобройни спектакли във Франция, Швейцария, Испания, Италия, САЩ.

 

-----

 

Билети: в деня на концерта - пред входа на залата.
Цена: 4 лв.

 

Автор: Надя Пейкова
03.11.2015 г. 14:32
Посетено: 1000
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22274-kontsert-na-bogdana-popova-piano-i-aleksandar-tinkov-bariton