Музика

На 28 октомври Нов симфоничен оркестър открива 25-я си сезон!

Концерт под диригентството на Петко Димитров, солист Боби Йоцов

На 28 октомври Нов симфоничен оркестър открива 25-я си сезон!


◊ СЪБИТИЕТО

Нов симфоничен оркестър открива 25-я си сезон!

28 октомври, сряда, 19.30 ч., зала „България”
 
Диригент Петко Димитров

Солист Боби Йоцов

В програмата:

. Моцарт Увертюра „Сватбата на Фигаро”  K492
. Моцарт Концерт за кларинет и оркестър ла мажор, K622
. Шуман Увертюра „Манфред”, оп.115
. Прокофиев Симфония №1, „Класическа”, оп. 25


◊ ЮЛИЯ ХРИСТОВА ЗА НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

Юлия Христова, създател на Нов симфоничен оркестър
(Из книгата "Да построиш оркестър", август, 1997 година, Славейково, Дряновско)

... Дали пътят, който извървях заедно с музикантите си, с обществото на оркестъра, с неговата удивително всеотдайна публика, е път, който ни води към добри дни? Не смятам, че с трудностите се свърши. Напротив. Това обаче е щастлива позиция: да преодоляваш в контекста на вече създаденото и това вече създадено да е за музика, означава работа за цял живот. Означава, че имам шанса да съм пълноценна цял живот.
   
Зная, че е имало и по-лесен път. Могла съм да спестя мръсотията, която ме помиташе. Могла съм да не чуя думите, които чух. Могла съм да си спестя словесното насилие, гладуването, страховете, предателствата, глупавата подозрителност и цинизма. Могла съм да не поемам всичко това върху плещите си. Могла съм да не рискувам.
   
Но как се определя лесното или трудното, когато всяко събиране на моите музиканти на сцената ме влудяваше. Усещах, чувах онова, което после те са способни да направят - след един лимит на време, който не можеше да бъде определен. Не можеше да се каже: искам да направя този Моцарт за две години, или за шест месеца, или за двайсет години...
   
Можех, обаче да следвам път, който исках, и го следвах. Постарах се да защитя модел, който не е нито за ден, нито за два... Не сгреших, че следвах интуицията си.
   
Зная, че годините, които ми предстои да изживея, няма да стигнат, за да видя онзи резултат, за който мечтая. Защото оркестърът, който направих от любов, ще върви един духовен път. А този път е безкраен. Зная дори, че много от нещата, които искам да чуя от моя оркестър, ще звучат след много години. Зная, че няма да доживея времето, в което Нов симфоничен оркестър ще интерпретира партитурата на Брамсовата Първа симфония така, както тя звучи в мен самата...
   
А може би и не искам. Защото винаги съм предпочитала да правя нещата, които се случват, по пътя, който ми е отредено да извървя. Защото дълбоко в мен остава усещането, че е важен самият път, нещата и хората, които ще срещнеш.
   
Вече зная, че щастието може да се пипа. Щастлива съм, че предстои нов сезон, после още един, после още един. Бих искала да видя на пулта пред Нов симфоничен оркестър големите майстори на диригентската палка, големите музиканти, които днес светът има. Искам да запазя в оркестъра духа на посветените. Искам музикантите, които свирят в този оркестър, да изпитват удоволствие, а не скука, да се чувстват пълноценни, а не парчета от мозайка, която задължително някой друг реди. Искам оркестърът ми да има своя концертна зала, хубави музикални инструменти, богата нотна библиотека. Искам да изсвирят много и много музика.
   
Искам всичко това за Нов симфоничен оркестър и то ще бъде...


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Понастоящем Петко Димитров е музикален директор на Нов симфоничен оркестър, Младежкия оркестър на Западен Кънектикът (Western Connecticut Youth Orchestra) и Младежки симфоничен оркестър “Лейкланд” (Lakeland Youth Symphony). Маестро Димитров също така е главен диригент на Младежки симфоничен оркестър “Джеминай” (Gemini Youth Symphony Orchestra) и помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Риджфийлд (Ridgefiled Symphony Orchestra). От февруари 2015 г., Петко преподава оркестрово свирене и ръководи симфоничния оркестър на колежа “Маханайм” (School of Mahanaim) в щата Ню Йорк.

От 2012 г-н Димитров работи редовно с Институт „Къртис“ (Curtis Institute) като диригент (Conductor in Residence) в Лятната програма за млади артисти (Young Artist Summer Program), която е част от Летния фестивал на Къртис (Curtis Sumerfest). През настоящия сезон, Петко отново ще изнесе концерти със Симфоничния оркестър на Риджфийлд и Symphony in C в Ню Джърси. През април 2015 г., маестро Димитров ще направи своя диригентски дебют с филхармоничния оркестър на град Йена в Германия.

Предишни ангажименти на г-н Димитров включват артистичен директор на летния фестивал в Катона (Ню Йорк) и помощник диригент на симфоничния оркестър на Принстън (Princeton Symphony Orchestra) и Symphony in C. Маестро Димитров прави дебюта си в Карнеги Хол през 2007 г., Ейвъри Фишeр Хол през 2008 г. и Алис Тъли Хол през 2015 г. През пролетта на 2007 г. Петко ръководи Младежкия оркестър на Западен Кънектикът по време на турне в Австрия, където имат изяви в концертни зали като Хайднзаал в Айзенщат и Шлосберг в Грац.

През сезон 2007/2008 на г-н Димитров е присъдена стипендия на Фондация „Бруно Валтер“, с която се награждават реализиращи се млади диригенти и която им предоставя парична награда за по-нататъшно развитие на кариерата им. Г-н Димитров два пъти е избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти „Джордж Солти“.

През 2004 г. г-н Димитров завършва магистърската си степен по оркестрово дирижиране в Университета на Мичиган, гр. Ан Арбър, под ръководството на проф. Кенет Кислър. През 2006 г. завършва обучението си с проф. Густав Майер в Консерваторията „Пийбоди“, Университет „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, където следва в Следдипломна програма (Graduate Performance Diploma) по оркестрово дирижиране.

 
◊ СОЛИСТЪТ

Боби Йоцов
е роден в София. През 1990 г. завършва кларинет при проф. Сава Димитров в Държавната музикална академия. През 1992-93 г. продължава обучението си с майсторски клас в Националната консерватория, Париж, а в периода 1993-94 г. е в Дюкейн Юнивърсити, Питсбърг.

В началото на 80-те години свири като първи кларинет в младежки оркестър “Пионер”, София. През 1983 г. печели първа награда в Националния конкурс за млади музиканти, България. Непосредствено след като се дипломира в Музикалната академия (1990-91 г.) е приет за втори кларинет на Софийската филхармония. През 1990 г. получава четвърта награда на Международния конкурс “Принц Филип” в Брюксел, Белгия. От 1991 г. свири първи кларинет в Нов симфоничен оркестър, а по-късно е и постоянен гост-солист на оркестъра.

Многобройни са международните му участия: 1993-94 г. свири втори кларинет в Западен симфоничен оркестър на Мериленд, САЩ; февруари 1994 г. е солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на Питсбърг; през април същата година е гостуващ солист в Новозеландски симфоничен оркестър, Уелингтън; май 1995 г. е поканен да гостува като солист с концерт за кларинет и оркестър от Моцарт в Парижката опера “Масси”. Освен като солист-кларинетист, талантливият музикант се изявява и в попрището на камерните програми. Свири в Париж, Торино, Верона, Милано, Кардиф, в Германия и Бразилия. Досега в богатата си биография на солов изпълнител има петнайсет рецитала и концерта с български и чуждестранни оркестри.

Боби Йоцов е и преподавател по кларинет от 1995 г. в Софийското музикално училище и в Държавната музикална академия. Творческата му активност се осъществява и в авторска работа. Композитор е на произведения за соло-кларинет, изпълнявани в България и Франция. Негова песен за сопрано и пиано е изпълнена в операта Шатле, Париж.
Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
24.10.2015 г. 15:34
Посетено:
1239
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22198-na-28-oktomvri-nov-simfonichen-orkestar-otkriva-25-ya-si-sezon