Музика

„Отело“ в концертно изпълнение от Симфоничния оркестър на БНР

На 23 октомври 2015 г., 19 ч., на сцената на столичната зала „България“

„Отело“ в концертно изпълнение от Симфоничния оркестър на БНР
Българската прима Красимира Стоянова и румънският тенор Мариус Влад ще се превъплътят в образите на Дездемона и Отело


◊ СЪБИТИЕТО

Концертно изпълнение на операта "Отело" от Джузепе Верди

Шекспировият шедьовър „Отело“, претворен майсторски от Джузепе Верди в едноименната опера, ще ни пренесе в класическата драма на ревността от Симфоничния оркестър на Българското национално радио на 23 октомври 2015 г., петък. На сцената на столичната зала „България“ от 19.00 часа българската прима Красимира Стоянова и румънският тенор Мариус Влад ще се превъплътят в образите на Дездемона и Отело в концертно изпълнение на произведението.

Симфониците ще свирят под палката на маестро Георги Димитров. На сцената освен Стоянова и Влад ще си изявят и солистите: Руси Ников (Яго), Гергана Русекова (Емилия), Валерий Георгиев (Касио), Красимир Динев (Родриго), Ивайло Джуров (Лодовико), Петър Кунев (Монтано) и Васил Антов (Херолд). Концертът ще е с участието и на Смесения хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов.


Диригентът Георги Димитров завършва Националната музикална академия в София със специалности оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов и цигулка – при проф. Михаил Балкански. Специализира при Евгени Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург. От 1972 г.  е диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера. В периода 1990-1995 г. той ръководи Симфоничния оркестър на Република Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Република Сан Марино – Кавалер на ордена “Санта Агата”.

От сезон 1995/1996 г-н Димитров отново е музикален директор и главен диригент на Пловдивската филхармония, а по-късно на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив. Той реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина, както и откриването на Европейския месец на културата, предавано директно по Евровизия. Дирижирал е всички значими български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни оркестри и оперни театри по света. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, опери, кантатно-ораториални творби. Той води майсторски класове по дирижиране, журира международни конкурси.

Сопраното Красимира Стоянова прави професионалния си дебют с ролята на Джилда в операта "Риголето" от Верди през 1995 г. в Софийската националната опера, където през следващите 4 г. участва в "Сватбата на Фигаро", "Идоменей", "Милосърдието на Тит" от Моцарт, "Еврейката" от Халеви, "Гуарани" и "Фоска" от Гомес.

След успешен дебют в Държавната опера във Виена през 1998 г. е щатна солистка, а от есента на 2003 г. до момента е постоянен гост-солист там. Кариерата й я отвежда в Метрополитън опера, Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер и Концертхаус в Берлин, Музикферайн и Концертхаус във Виена, Залцбургски фестивал, Номори опера Токио, Театро Колон Буенос Айрес, Баварската опера в Мюнхен и др.

Мариус Влад е един от на-известните румънски тенори, който притежава многообразен репертоар, който покрива всички най-известни оперни роли, а също и впечатляващ симфоничен и концертен репертоар. През 1995 г. печели първа награда на конкурса за тенори „Траян Грозавеску“ (Лугож) и отново първа награда на конкурса „Волфганг Амадеус Моцарт“ в Клуж. През 1996 г. получава трета награда във водещия конкурс „Роберт Шуман“ (Цвикау).

През последните години Влад преминава от спинтовия в драматични теноров репертоар. Има богат репертоар –  от Хендел и Моцарт до автори от XX век. Освен певческата си кариера, Мариус Влад преподава в Музикалната академия в Клуж, а от декември 2012 г. е генерален мениджър на Държавната опера в град Клуж.


* * *

Билети на касата в зала „България” и Рекламно-информационния център на Българското национално радио.


Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
21.10.2015 г. 12:11
Посетено:
1044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22167-otelo-v-kontsertno-izpalnenie-ot-simfonichniya-orkestar-na-bnr