Музика

Двоен рокендрол празник с Aларма пънк джаз и Kинг Аутоматик

Концерт на френския рокендрол герой Кинг Аутоматик и прожекция на филма „Вуду ритъм”

Двоен рокендрол празник с Aларма пънк джаз и Kинг Аутоматик


◊ ПОКАНА

Готови ли сте за рокендрол? Ако още умувате какво да правите в петък вечер и през уикенда, Радио фестивалът "Aларма пънк джаз" на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио ви предлага специална програма. В нея има концерт на френския рокендрол герой Кинг Аутоматик на 16 октомври в клуб *Mixtape 5* B-Side и прожекция на филма „Вуду ритъм”, посветен на легендарния швейцарски лейбъл Voodoo Rhythm Records на следващия ден - 17 октомври, в Чешкия център.

Многоръкият Кинг Аутоматик, когото гледахме преди 2 години в София и който беше първият артист на Voodoo Rhythm Records, изнасял концерт в България, идва отново този петък с програма от новия си албум Lorraine Exotica. Албумът на човека-оркестър от Нанси (Фр) е естествен оксиморон още в заглавието си – Lorraine (Лорен или Лотарингия), един индустриализиран район, според самия Kинг Аутоматик е „най-неекзотичното място на света“. Посредством претопяването в пещта на дяволската музика обаче от Lorraine Exotica се е получил наистина интересен пъзел, в който има и блус, и рокабили, и траш, и калипсо, че и френски шансони от 1885 г. и украински бригадирски балади, претворени в рокендрол.

Един от Топ 10 артистите на европейската Оne man band рокендрол сцена - Джереми Малис, познат в миналото като барабанист на легендарната френска пънк банда Thundercrack, a от десетина години – основно с името Kинг Аутоматик, пише, пее и свири (на поне 3 инструмента едновременнo) песни, в които се мяркат каубои от Чернобил, Доктор Джекил и Сестра Хайд, Бъди Холи, вампири-диабетици (и някои вампирки от Барселона) и черни кадилаци. Светът на Kинг Аутоматик съдържа всички задължителни съставки, за да ни пренесе в един паралелен свят, зловещо напомнящ атмосферата на разказа „Дяволският оркестър” на Стивън Кинг. Тук обаче оркестърът не само се дирижира, но и на практика се състои от един човек. Седнал зад барабаните с клавир, китара и хармоника, Джереми сам постига звука на рокендрол-комбо, и то не само технически, но и емоционално.

• В петък - 16.10., вратите на *Mixtape 5* B-Side отваря за публика в 20.30 ч., а концертът ще започне в 21.30 ч. и ще се предава пряко по програма “Христо Ботев” на БНР. След това в клуб Neu Berlin на ул. „Султантепе” 18 вечерта ще продължи с афтърпарти с музиката на Voodoo Rhythm Records.

• На следващия ден – събота, 17 октомври, от 19.00 ч. – „Аларма”, съвместно с фестивала за документално кино Sofia Biting Docs, ще представи филма „Вуду ритъм” на германския режисьор Марк Литлър с участието на Ревърънд Бийт-Ман, Робърт Бътлър, Кинг Кан, The Dead Brothers, The Come N’Go, Zeno Tornado & The Boney Google Brothers, The Monsters и други герои на алтернативната рокендрол сцена на Западна Европа, Канада, САЩ и Нова Зеландия.

Филмът ще бъде представен от Теа Сожа (Швейц), дясната ръка на Ревърънд Бийт-Ман, създателя на Voodoo Rhythm Records, и Kинг Аутоматик, който ще изсвири акустично три от новите си песни след прожекцията. В организацията и на двете събития освен „Аларма” и Sofia Biting Docs участва и уеб-списанието Go Citizen! - единственото специализирано издание за тази музика на български език.


Билети и за двете събития можете да закупите в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim.


Автор:
Светла Стойкова
Публикация:
15.10.2015 г. 15:29
Етикети:
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22128-dvoen-rokendrol-praznik-s-alarma-pank-dzhaz-i-king-automatik