Музика

Симфоничният оркестър на БНР започва сезона с гост пианиста Иво Върбанов

Концерт на 9 октомври 2015 в Зала "България"

Симфоничният оркестър на БНР започва сезона с гост пианиста Иво Върбанов


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър на БНР започва сезона с гост пианиста Иво Върбанов

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще зарадва вярната си публика през новия концертен сезон с разнообразна програма. Радиосимфониците са подготвили както премиерни за страната ни, така и познати на ценителите творби. Те ще излязат и извън класиката в съприкосновение с киното. Музикантите ще свирят с наши и чуждестранни солисти и гост-диригенти на изключително ниво, което е обещание за високо качество на музикалните интерпретации.

Симфоничният оркестър на БНР открива тазгодишния си концертен сезон този петък - 9 октомври. Под палката на главния диригент Емил Табаков музикантите ще изпълнят Концерт за пиано и оркестър от Димитър Ненов и Симфония №  от Брамс от 19.00 часа в столичната зала „България“. Специално за концерта от Лондон пристига пианистът Иво Върбанов. Пианистът и симфониците ще представят изключително рядко изпълнявания Клавирен концерт от Ненов.

През 2016 г. Иво Върбанов ще запише този Концерт под диригентството на Емил Табаков с Кралския шотландски национален оркестър за Токата класикс. За професионализма на пианиста говорят множеството му награди, отличия и позитивни отзиви от наши и световни критици. Американското списание Scott Noriega, Fanfare от януари-февруари 2015 г. пише за изпълнителя: „Интерпретациите на Иво Върбанов притежават изключителна тънкост, почит и тежест. Пианистът успява да предаде много дълбока музика по прост и разпознаваем начин.“

Повече от десетилетие отнема на Брамс да напише знаменитата си Първа симфония, която радиосимфониците ще изпълнят във втората част на концерта. Още след първото изпълнение през 1876 г. Симфонията получава добри отзиви от критиката и си запазва постоянно място в оркестровия световен репертоар до днес.

 

Билети за концертите на Симфоничния оркестър на БНР се продават на касите на РИЦ на БНР,  Кантус Фирмус в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com. Пълната програма на радиосимфониците можете да видите на: http://bnr.bg/music/.


Автор:
Светла Стойкова
Публикация:
08.10.2015 г. 13:21
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22079-simfonichniyat-orkestar-na-bnr-zapochva-sezona-s-gost-pianista-ivo-varbanov