Музика

Избрано от Мосфилм

В България гостува руският диригент Марк Кадин

Избрано от Мосфилм


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентската палка на гост-диригента Марк Кадин. Когато дирижира “Московски виртуози”, всички казват, че това е изключителен шанс за оркестъра.

Концертът нарекохме “Избрано от Мосфилм” – заглавие, което възбужда любопитството, както и носталгията, заглавие, в което вложихме закачка и ирония. За първи път на българска сцена ще прозвучат творби към филми и театрални постановки от Шостакович, Хачатурян и Шнитке - съветски композитори със световно признание.
И вие имате изключителния шанс да видите на софийска сцена Марк Кадин заедно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 12 май 2006 г., от 19.30, в зала “България” - “Избрано от Мосфилм”.


◊ ПРОГРАМАТА

Шостакович – Музика към филма “Стършел”
Шнитке – Ревизская сказка – сюита из музиката от спектакъл на Театъра на Таганка
Хачатурян – Музика към драмата “Маскарад”


◊ ОЩЕ ЗА МАРК КАДИН

Кадин демонстрира не само свободно владеене на диригентската техника и дълбоко познаване на музиката, но и способност да завладее както музикантите от оркестъра, така и публиката." (Московская правда)

Марк Кадин работи като диригент с най-престижните Московски оркестри. През последните няколко години неговата кариера се развива стремително не само в Русия, но и в световен мащаб. В наши дни Марк Кадин е не само един от водещите млади руски диригенти, но неговата позиция в музикалния живот на Москва е наистина уникална. Кадин е постоянен гост-диригент на някои от най-известните руски оркестри - Руски национален оркестър, "Московски виртуози". От началото на 2004 г. е и Главен диригент на Симфоничния оркестър в град Красноярск.

Неговият блестящ талант, майсторство и висок професионализъм, принадлежността му към известната руска академична диригентска школа, както и огромния репертоар, широките му музикални интереси и артистичен чар постоянно привличат вниманието върху неговата личност.

През 1997 г. Михаил Плетньов прогнозира, че Марк Кадин ще оглави Руския национален оркестър - първия независим оркестър, който президентът Елцин нарича "символ на нова и свободна Русия".
Марк Кадин участва в подготовката на цялата концертна програма и записи за "Дойче грамофон". Той е асистирал на такива диригенти като Мстислав Ростропович, Валери Гергиев, Кент Нагано, Майкъл Тилсън Томас, Александър Лазарев.

По покана на Владимир Спиваков, от 1999 г. Марк Кадин работи с легендарния оркестър "Московски виртуози". Неговата активна концертна дейност предизвиква възторга на публиката и критиката:
"Московски виртуози и Марк Кадин свободно интерпретират музикални стилове от различни епохи… Кадин демонстрира не само свободно владеене на диригентската техника и дълбоко познаване на музиката, но и способност да завладее както музикантите от оркестъра, така и публиката." (Московская правда)

Той има концерти във Франция с Руския национален оркестър; в Германия, Швейцария и Холандия с "Московски виртуози"; в Корея със Симфоничния оркестър на Московското радио; в Холандия и Белгия със Студио Нова музика. Все по-често Марк Кадин е канен в различни страни по света - от Филипините до Македония и от Полша до Перу.

През 2003 г., по покана на Българското национално радио, Кадин се представя за пръв път пред публиката в София. Следват покана за участие на Международния музикален фестивал “Мартенски музикални дни”, 2004, както и настоящата покана от страна на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
Освен концерт, този път Кадин ще направи и записи за БНР.
Автор:
Дарина Гълова
Публикация:
10.05.2006 г. 13:14
Посетено:
310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2198-izbrano-ot-mosfilm