Музика

Един ден от Майсторския клас на Райна Кабаиванска

Галаконцерт на 27 септември в Софийската опера

Един ден от Майсторския клас на Райна Кабаиванска

На снимката: Райна Кабаиванска и Роксана Херера (Чили)


Минаващите по бул. „Дондуков“ през тези дни вдигат учудено глава към шести етаж на Софийската опера, откъдето звучат божествените гласове на оперните певици от 7 държави (България, Италия, Чили, Сащ, Корея, Русия, САЩ). Силата и емоцията им разкъсва уличния шум. От явилите се 47 кандидати на прослушването през тази година Райна Кабаиванска избра 14 участници и двама слушатели, които ще се обучават при нея от 8 до 27 септември.

През първия ден от обучението тя наблегна на общи за всеки певец постановки, на които държи особено: „Ролята на артиста е да пренесе на публиката мисълта на автора, но това трябва да стане чрез артистична преекспонация. За да се получи това, артистът влиза в друг свят, много по-различен от реалния – свят на силни, дори крайни емоции, които в днешно време не съществуват.“

Младите таланти слушаха внимателно нейните съвети, преди да започне индивидуалната работа с всеки от тях. Световноизвестната Маестра подчерта, че нейният Майсторски клас е специален, не само защото се прави в България и финансово е достъпен за българите, но и защото продължава 20 дни и ще завърши с галаконцерт в Софийската опера на 27 септември от 19 ч.

Едва ли подобни инициативи от по 4-5 дни, които се правят по света, биха могли да се нарекат „майсторски клас“.

Ето и някои професионални съвети за бъдещите звезди: „Аз не работя само интерпретация, защото „най-лесно е един педагог да каже къде е „форте“ и къде е „пиано“, трябва да се работи техника, затова вие трябва да ми се доверите и да задълбаем заедно в нея: Първо, стойката трябва да е естествена, гърдите да са отворени и дишането да става по естествен начин. Точката на тежестта да минава от главата назад. Второ, струята въздух трябва да описва кръг в задната част на устната кухина, за да се получи мек звук.“

Още тайни от стила на преподаване и изпълнение би могъл всеки да научи от великата Райна Кабаиванска на нейните репетиции всеки ден от 13 до 18 ч. в Софийската опера. Участниците разучават нови арии, на разположение са няколко корепетитори. В следващите дни ще има и консултации за произношение на италиански. Обучението преминава на български, италиански и английски.


Автор: Анжела Димчева
12.09.2015 г. 15:31
Посетено: 885
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21948-edin-den-ot-maystorskiya-klas-na-rayna-kabaivanska