Музика

Любомир Денев дирижира в Русе „Фантомите на мюзикъла” на 31 юли

Концерт-спектакъл в рамките на Музикалния фестивал „Сцена край реката 2015”

Любомир Денев дирижира в Русе „Фантомите на мюзикъла” на 31 юли


◊ ПОКАНА

На 31 юли, от 20.00 часа на сцената на Летния театър в Русе, в рамките на Петия музикален фестивал „Сцена край реката 2015”, Старозагорската опера ще гостува с една от най-успешните си продукции – концерт-спектакъла „Фантомите на мюзикъла”, със специалното участие на Михаела Филева.

Всичко започва в една нощ. Без пищни декори и костюми. Оркестър, артисти и най-хубавите моменти от популярни и обичани мюзикъли. Комбинацията от романтични любовни истории и вълнуваща музика е зашеметяваща! Ще прозвучат фрагменти от „Уестсайдска история”, „Кабаре”, „Коса”, „Малка нощна музика”, „Кандид”, „Котките”, „Фантомът на операта”, „Вълшебникът от Оз”, „Алис”, „Законът на джунглата”. Участват Весела Морова, Велин Михайлов, Милен Шопов, Нели Нечева, Милко Михайлов и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора. Диригент Любомир Денев. Режисьор на този различен концерт-спектакъл е Георги Динев - „да не забравяме мечтите си и да вярваме в тях“ – е неговото послание. Цялостната визия, грим и прически на участниците във „Фантомите на мюзикъла“ са детайлно подготвени от Златна Михайлова. А интелигентната и забавна хореография и пластика, с много нови танци и танцувални ескизи е дело на Ромина Славова. Сценографията на спектакъла е на покойния главен художник на Старозагорската опера Борис Стойнов – за премиерата на 5 октомври 2013 г.

Концерт-спектакъла дирижира Маестро Любомир Денев. Само преди броени дни русенци посрещнаха възторжено премиерното изпълнение на неговата последна творба рок симфонията "Queen's hits", написана специално за „Класиката среща Queen”. В концерт-спектакъла „Фантомите на мюзикъла“ на сцената на Летния театър в Русе ще бъдат представени и фрагменти от мюзикълите на Маестро Денев – „Законът на джунглата“ и „Алис“.

Любомир Денев е едно от най-големите имена в съвременната българска музика. Той е известен композитор, диригент, джаз-пианист, аранжор и оркестратор. Специализирал е при известни световни имена. Дирижирал е всички водещи български симфонични оркестри, регистрирал е премиерни изпълнения и студийни записи на много съвременни български и чужди творби. Носител е на редица награди и отличия от български и международни фестивали, в които е участвал. Неговата музика се изпълнява в много страни.  Любомир Денев е автор на 5 мюзикъла, сред които и първият български рок мюзикъл “Утре в десет”, операта-мистерия “Каин” по пиесата на Байрон, балет, произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална и филмова музика…


Защо толкова хора по света харесват мюзикъла? Защото той дава сигурния ефект на „щастливото хапче”. Действа като магнит за търсещите щастливия край на приказката. Един театрален историк разказва, че по времето на голямата депресия в САЩ само сцените са успявали да вдъхнат надежда и упование. „Там беше единственото място, където можеше да мечтаеш”, пише в едно писмо Джуди Гарланд, легендарната изпълнителка на Дороти от „Магьосникът от Оз“. Нейното жизнерадостно излъчване трябвало да повлияе на потиснатите от грижи и безизходица хора. И днес киното продължава да използва тези инструменти на масово внушение. Въпреки възхода на филмовата индустрия след Втората световна война, сцените на Бродуей от своя страна откриват и създават филмови звезди и продължават да се конкурират с най-мащабните филмови продукции. Днес основните критики към бродуейските продукции са свързани със значителните финансови ресурси, изразходвани за екстравагантни костюми, техника, музикални ефекти, огромните танцови състави и всичко, изграждащо магическия свят на мюзикъла. Отговорът на продуцентите е кратък, изчерпателен и циничен: „Цената на щастието е висока.”

Не пропускайте да вземете своята доза „хапче за щастие” само на 31 юли в Русе!Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
27.07.2015 г. 11:36
Посетено: 672
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21790-lyubomir-denev-dirizhira-v-ruse-fantomite-na-myuzikala-na-31-yuli