Музика

Първи концерт “Музиката е за всеки“ в НДК

Организацията Live Music Now Bulgaria планира серия от концерти “Музиката е за всеки“ с вход свободен

Първи концерт “Музиката е за всеки“ в НДК
Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано)


◊ СЪБИТИЕТО

Симбиоза между талантливи млади хора, музика и допир до различно преживяване за всеки, независимо от социалния му статус, ще видим и чуем на първия концерт „Музиката е за всеки“ в НДК на 30 юли с вход свободен. Концертът ще се проведе в зала 7 от 19 часа и ще включва адаптирани класически произведения.

Програмата е с продължителност от 45 минути и включва песни и арии на различни езици (български, руски, английски, испански, италиански, немски и френски). Всяко произведение ще е представено по начин, съобразен с възрастовата група на децата. Събитието е отворено към всички малчугани и техните родители, а на концерта ще бъдат поканени и подрастващи от софийски домове за деца, лишени от родителски грижи.

Инициатор на събитието е международната организация Live Music Now, която вече има филиал в България. Основната цел на инициативата в България е посредством ползотворна работа между институции, музиканти и хора в неравностойно положение, да се провеждат регулярно концерти в учебни заведения, центрове за лечение и грижа, социални домове и др.

Музикантите, които ще участват в концерта са Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано) - български студентки в Кралската консерватория на Шотландия. Те са част от екипа на Live Music Now в Англия и са обучени специално за представяне на качествена музика пред публика със специални нужди.

„Радваме се, че Национален дворец на културата подкрепи мисията на Live Music Now Bulgaria, която предоставя свободен достъп до музика на всички и стимулира млади артисти”, сподели председателят на Live Music Now Bulgaria – Валентина Грозданова.

За подробности следете събитието във Facebook.com - https://www.facebook.com/events/1470018859979908/


◊ ПОВЕЧЕ ЗА LIVE MUSIC NOW

Live Music Now е най-голямата организация във Великобритания, която организира живи музикални изпълнения за обогатяване на социалния, образователния и здравния сектор. Основана е преди 35 години от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин, съвместно с Ян Стотзкер. Live Music Now организира повече от 3000 музикални събития годишно с аудитория от над 200 000 души. Освен във Великобритания, организацията има клонове в Германия, Австрия, Дания, Холандия и др.

Официално дейността на Live Music Now Bulgaria е подкрепена от Керъл Майн, Директор международно развитие в шотландското представителство на организацията. В процеса на дейността си сдружението осъществява връзки и договорености за сътрудничество и съвместна дейност, в областта на образованието, изкуството и музиката, с цел професионално развитие на младите музиканти в България и осигуряване на свободен достъп до качествени събития на групи в неравностойно положение.


◊ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Светлина Стоянова (мецосопран) и Кристина Йоргова (пиано) ca студентки в Кралската консерватория на Шотландия.

Светлина е пяла в Детския хор на БНР и в качеството си на основен солист е изнесла с хора много концерти на различни сцени по света и в България. Като студентка в Кралската шотландска консерватория участва в оперни продукции и концерти. Светлина е лауреат на много конкурси.

Кристина е започнала музикалното си образование в Германия, след което се премества в България. Тя печели различни конкурси за пиано.

От 2013 г. Светлина и Кристина работят заедно и редовно правят дуетни изпълнения. През aвгуст 2015 г. им предстои концерт в Националния музей в столицата на Шотландия - Единбург, организиран от Live Music Now Scotland.



Автор:
Анна Аспарухова
Публикация:
23.07.2015 г. 14:55
Етикети:
Светлина СтояноваНДКконцерт
Кристина Йоргова
Live Music Now Bulgaria
Музиката е за всеки
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21772-parvi-kontsert-muzikata-e-za-vseki-v-ndk