Музика

Класиката среща „QUEEN” на 21 юли в Русе

Световна премиера на рок симфонията "Queen's hits" от Любомир Денев

Класиката среща „QUEEN” на 21 юли в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 юли, от 21.00 часа на сцената на Летния театър в Русе Класиката ще се срещне с вечните хитове на любимата рок група на поколения зрители „QUEEN”. Ще прозвучат „Bohemian Rhapsody”, „The Show Must Go on”, „Who Wants to Live Forever”, „We are the Champions”, „I want to break free”, „Crazy little thing called love”, „Somebody to Love”, „We Will Rock You”, „Love of My Life” в изпълнение на Русенска филхармония и рок банда със солист Теодор Койчинов, под диригентството на младия русенски талант и виенски възпитаник Димитър Косев. Легендарната песен „Barcelona”, която Фреди Меркюри изпълни с Монсерат Кабайе и това сложи началото на „взрив” от последващи дуети на поп и рок певци с оперни звезди, ще бъде представена от солистката на Русенската опера сопраното Владислава Гарвалова и Теодор Койчинов. Оркестрацията на песните и аранжиментите са на Пламен Проданов и Свилен Димитров.

Специално за Класиката среща „QUEEN” именитият български диригент, композитор и джаз пианист Любомир Денев е написал рок симфонията "Queen's hits", която ще отбележи своята световна премиера на 21 юли.

На следващия ден – 22 юли, „Класиката среща „QUEEN” гостува в Плевен. Концертът е от 20.00 часа в Парка на Историческия музей.

Композиторът Любомир Денев за своята нова рок симфония "Queen's hits"

„Идеята да се разработят най-популярните песни на култовата група QUEEN е на Директора на Държавна опера – Русе – Маестро Найден Тодоров. Аз се захванах за работа с ентусиазъм, подобен на този, с който преди години написах Битълс-Сюитата за Софийска Филхармония. Но този път реших да се възползвам от поръчката, за да композирам мащабно симфонично произведение, което нарекох Рок симфония QUEEN's Hits.

Използвах 10 песни, които разпределих в тричастен симфоничен цикъл: В Първата част са темите на Somebody to love, Radio Ga-ga, We are the champions, We will rock you. За Втора част избрах балади и по-бавни песни като The Show must go on, I want it all, Save me, Friends will be friends. Трета част третира Бохемска рапсодия и на Финала като апотеоз на любовта прозвучава Who wants to live forever, като в Кодата се явява реминисценция на началото – мотивът от Somebody to love.
 
Трудността на задачата според мен като aвтор, бе в намирането на баланс между популярната звучност и по-съвременните изразни средства, както и в съчетаването на два силно различаващи се жанра – поп музиката и симфонията. Трябваше да търся път, който ги свързва по естествен и убедителен начин, като самите песни трябваше да са разпознаваеми от публиката, но авторски претворени и „симфонизирани“ от мен. Мисля, че включването на ритъм-секция в оркестровия състав (барабани, соло китара, бас китара и пиано) спомага в тази посока и вярвам, че се роди нов жанр – Рок симфония, а дали резултата е успешен, нека оставим това да реши публиката...”


◊ КОМПОЗИТОРЪТ

Любомир Денев - композитор, диригент и джаз пианист е роден на 12 септември 1951 г. във Видин. Музикалните му интереси датират от най-ранно детство, когато започва да взема уроци по цигулка и акордеон. Продължава музикалното си образование в Софийското музикално училище в класа по ударни инструменти на проф. Д. Палиев, което завършва през 1971 г.  Като ученик свири във филхармония ПИОНЕР и участва в няколко задгранични турнета, прави първите си композиционни опити главно в полето на джаза и поп-музиката.
 
От 1973 Л. Денев следва в Музикалната академия в София - заниманията му по композиция са с проф. Цв. Цветанов и проф. П. Хаджиев, дипломира се през 1979 като оркестров диригент в класа на проф. Константин Илиев. Още като студент си създава име на оригинален и активен джаз-пианист и композитор - със своето джаз-трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Две години преди дипломирането си спечелва конкурса за стажант-диригент в Държавния музикален театър “Ст. Македонски”, където работи до 1986, осъществявайки музикалната постановка на редица класически оперети и съвременни мюзикъли. Усъвършенства диригентското си майсторство на международните курсове в Сиена (Ит.) при Фр. Ферара и в Холандия при Ед. Даунс, продължава обучението си по композиция при проф. Анатол Виеру. През 1983-84 Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд, изявява се и като джазмен. 
 
След 1986 г. Л. Денев е композитор и диригент на свободна практика, често канен от най-добрите Симфонични оркестри в България - в Русе, Бургас, Варна, Пловдив и др. Със СО на БНР прави Премиерни изпълнения и записи на редица нови български творби. Международната му дейност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото Радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД-Рекърдс (1996 и 1998), дава солови джаз-рецитали в Париж, в Германия, Словакия, Унгария и др. В периода 2008-2009 е поканен от Министерството на Културата на Бавария в Международния културен център Вила Конкордия, където твори, изнася лекции и дава концерти.

Като композитор Л. Денев твори във всички музикални жанрове - камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театъра, телевизията и киното. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. Неговият мюзикъл “Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро (1989) с постановката на Българска камерна опера - Благоевград, мюзикълът “Законът на Джунглата” (носител на наградата София 1989) има Премиера в превод на френски в Париж (1993), а мюзикълът “Алис в страната на сънищата“ бе поставен на гръцки език в Никозия и Ларнака – Кипър, декември 2012 г.

Освен многобройните награди, присъдени на Л. Денев у нас (АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006 и др), той е удостоен и с няколко престижни международни отличия: за хорова композиция („При Извора“) в Ихлава - Чехия, за камерна музика на Фестивала Интерсонанцен в Потсдам - Германия (за „Игра с вятъра“), Наградата на конкурса Бьозендорфер (Химни на Слънцето за пиано), Златната Ракла 2006 за музиката към филма “Врабците през октомври”, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 („Кончерто носталджико“ за анс. Софийски солисти) и др. БНТ заснема два филма, посветени на творчeството на Л. Денев: “Музиката, която правя” (2000 г.) и Умно село - Клубът на тишината (2005 г.).


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Младият диригент и пианист Димитър Косев е роден в град Русе през 1992 г. Завършва НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. Веднага след това е приет в Prayner Konservatorium - Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер – дипломира се с отличие само на 21 години. Дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 г., откривайки международния конкурс - "Франц Шуберт". С огромен успех в началото на 2015г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. Печели наградата за „Най-изявените млади личности на България“ в категория „Културно постижение“ и е номиниран от Junior Chamber International (JCI) за световния формат – TOYP – „10-те най-изявени млади личности в света“. Акустичният му рок проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика на Shure – Call for Legends, а през месец май 2015г. печели конкурса за авторска музика БГ-Таланти.
Димитър Косев бе удостоен със златна значка "Русе" от кмета на Община Русе - Пламен Стоилов, а малко по-късно е избран за лице на Русе и за културен посланик на града.


◊ СОЛИСТИТЕ

Теодор Койчинов е певец, придобил популярност с участието си в първия сезон на реалити шоуто Мюзик Айдъл през 2007 година. Роден е на 26 юли 1980 година в Стара Загора. Завършва Техникум по обществено хранене „Райна Княгиня” в Стара Загора. Продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, специалност „Поп и джаз пеене”. Занимава се с пеене от 4-годишна възраст, свири на пиано. Печелил е Хит минус едно по Канал 1.


Специално участие
:

Владислава Гарвалова завършва ДМА ”Панчо Владигеров” София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене. Участва в майсторските класове на проф. Мария Слатинару-Нистор (2002) и Гена Димитрова (2004). През 2005 г.  печели стипендия за специализация  в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008 г. Носител е на втора награда от Международния Конкурс "Франц Шуберт" 2009 и на Националния конкурс "Светослав Обретенов" 2002 - Награда на публиката.
     
Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена (Русе) в „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира (април 2006), след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята  в „Сватбата на Фигаро”. Следват Мими от „Бохеми”на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди - с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр. Брашов (Румъния), Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Аида от "Аида" на Верди, Леонора от "Трубадур", Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Дездемона от „Отело” на Верди и др. В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска на Пучини, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Норма от едноименната опера на Белини, има богат кантатно-ораториален репертоар.

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
16.07.2015 г. 17:49
Посетено: 679
Етикети: Димитър Косев, Владислава Гарвалова, Любомир Денев, Русе, концерт, Теодор Койчинов, рок симфония, Класиката среща QUEEN
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21764-klasikata-sreshta-queen-na-21-yuli-v-ruse