Музика

Русенска филхармония представя хитовете на АББА в Ловеч, Русе и Велико Търново

Концерт „Класиката среща АББА”

Русенска филхармония представя хитовете на АББА в Ловеч, Русе и Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

Русенска филхармония представя хитовете на АББА в Ловеч, Русе и Велико Търново

Хитовете на АББА ще огласят летните сцени в Ловеч (3 юли), Русе (4 юли – Летен театър) и Велико Търново (5 юли – Летен театър). В концерта „Класиката среща АББА” („ABBA TRIBUTE“) най-известните песни на популярната шведска група АББА, завладели сърцата на различни поколения, ще прозвучат в изпълнение на Мариана Попова, Дивна и близначките Александра и Владислава Димитрови, рок банда и Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Найден Тодоров разказва защо класиката среща АББА:

„Забелязал съм, че най-големите световни рок групи са се стремели винаги към симфоничната музика. Можем да започнем с „Дийп Пърпъл” и Джон Лорд, който пише концерт за симфоничен оркестър и рок група и продължава с композиции за симфоничен оркестър. Можем да говорим и за Фреди Меркюри от „Куин” с неговата неистова любов към операта, което води до съвместната му работа по негово настояване с Монсерат Кабайе. Така се ражда песента „Барселона”. Веднага идва ред и на групата АББА с тяхната симфонична творба „Интермецо”, написана през 1974 година, която публиката ще чуе в аранжимент отново тази година. Миналата година гостувахме с 4 концерта „Класиката среща АББА” в различни градове на България при препълнени зали. И затова решихме да повторим програмата, но този път с български изпълнители. Щастливи сме, че Мариана Попова, Дивна и близначките Алекс и Влади от Х-Фактор ще участват в концертите тази година. Ще прозвучат кавъри на най-популярните и любими за публиката вечни хитове на легендарната група, както и специално написаната от българския композитор и аранжор Пламен Проданов „АББА Симфония” за симфоничен оркестър по теми от песните на АББА.

Вече мога да кажа, че това, което замислихме преди няколко години като поредица „Класиката среща...” с музиката на най-големите рок групи, които са имали своята визия и за класическата музика, е факт. Чрез тези концерти успяваме да покажем, че музиката не може да се дели на симфонична, оперна, фолклорна, рок, поп музика и т.н. Музиката е или добра, или лоша. Когато е добра, границите между различните видове музика отпадат...”


Очаквайте „Класиката среща КУИН” на 21 юли!Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
03.07.2015 г. 14:40
Посетено: 1277
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21719-rusenska-filharmoniya-predstavya-hitovete-na-abba-v-lovech-ruse-i-veliko-tarnovo