Музика

Светлин Русев, Найден Тодоров и Русенска филхармония с концерти на два фестивала

Концерти на МФ „Сцена край реката” - Русе и ММФ „Варненско лято”

Светлин Русев, Найден Тодоров и Русенска филхармония с концерти на два фестивала


◊ СЪБИТИЕТО

Светлин Русев, Найден Тодоров и Русенска филхармония с концерти на два фестивала

На 29 юни, от 19.00 часа в зала Филхармония, в рамките на петото издание на МФ „Сцена край реката”, Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представи концерт с изключително силна и респектираща програма. 

На 30 юни Русенска филхармония ще гостува със същата програма и във Варна по покана на организаторите на ММФ „Варненско лято”. Солист в двата концерта е неповторимият русенски цигулар със световна известност Светлин Русев. За първи път ще прозвучи „Родопска легенда” – вариации за симфоничен оркестър на Анатоли Вапиров. Светлин Русев ще изпълни заедно с Русенска филхармония „Циганката” от Морис Равел. Във втората част на концерта ще бъде изпълнена месата за солисти, хор и оркестър от Карл Дженкинс „Въоръженият човек”. Това е произведението, чиято блестяща интерпретация на „Мартенски музикални дни” в Русе и на „Европейския  музикален фестивал” в София донесе престижната музикална награда „Кристална лира” за оркестъра на Русенската опера и диригента Найден Тодоров миналата година.  На 29 и 30 юни в месата „Въоръженият човек” участват солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Момчил Миланов, Пламен Бейков, хор „Дунавски звуци” с диригент Стелияна Димитрова и хор при Детско-юношеската опера във Варна с диригент Ганчо Ганчев.

Русенската опера има още две изяви на ММФ „Варненско лято” на сцената Фестивалния конгресен център Варна: на 1 юли ще представи спектакъла на камерната опера „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, а на 2 юли – най-новата си триизмерна балетна продукция „Спящата красавица” по музика на П. И. Чайковски. Поради големия интерес, спектакълът на „Спящата красавица” ще се играе отново в Русе на 5 юли на сцената на Операта.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
27.06.2015 г. 16:05
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21697-svetlin-rusev-nayden-todorov-i-rusenska-filharmoniya-s-kontserti-na-dva-festivala