Музика

„Звездите на италианското белканто” във Варна на 29 юни

Концерт на Карло Коломбара и Дариа Масиеро с оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Марко Боеми

„Звездите на италианското белканто” във Варна на 29 юни


◊ СЪБИТИЕТО

„Звездите на италианското белканто” във Варна

На 29 юни oт 19 часа във ФКЦ на Варна оперните почитатели ще съпреживеят изкуството на най-добрия Вердиев бас Карло Коломбара и една от най-ярките представителки на италианското белканто Дариа Масиеро, които - заедно с оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Марко Боеми, ще представят интересна програма.

Карло Коломбара ще изпълни няколко арии - на Иван Сусанин oт ІV д. на оп. „Иван Сусанин” от Глинка, на Княз Гремин от ІІІ д. на оп. „Евгений Онегин” от Чайковски, Каватина на Алеко от оп. „Алеко” на Рахманинов и Ария на клеветата от оп. „Севилският бръснар” на Росини.

Дариа Масиеро ще чуем също с няколко арии - на Тоска от ІІ д. на оп. Tosca” от Пучини, на Леонора от І д. на оп. „Трубадур” от Верди, на Чо-Чо-Сан от ІІ д. на оп. „Мадам Бътерфлай” от Пучини, на Леонора от ІV д. на оп. „Силата на съдбата” от Верди.

Ще прозвучат и три увертюри - към оп. „Иван Сусанин” от Глинка, към оп. „Севилският бръснар” от Росини и към оп. „Силата на съдбата” от Верди.

Концертът ще завърши с Дует на Леонора и Падре Гуардиано от ІІ д. на оп. „Силата на съдбата” от Верди, в изпълнение на Карло Коломбара и Дариа Масиеро.

 
◊ СОЛИСТИТЕ

Карло Коломбара е един от най-ярките представители на италианската певческа традиция, с изразен Вердиев профил. Изпълнител с над 20-годишно присъствие на сцената, Коломбара не спира да обогатява творческата си природа, благодарение на артистичното си призвание и амбиции за непрекъснато усъвършенстване. Неговият красив глас – мощен, а едновременно с това топъл и мек, богато нюансиран, яркото му сценично присъствие и умението му приятно да комуникира с партньори на сцената и в живота, му гарантира едно почетно място в съвременния оперен свят. За своите артистични успехи, Карло Коломбара е носител на наградите „Лаури Волпи” (1994), „Орацио Този” (1995), „Капели” (1999), „Златното кълбо” (2002) „Монтеверди” (2009), както и „Златният Бончи” (2011), Domenco Danzuso (2014).

За последните години осъществява няколко дебюта в оперите „Мефистофел” (Бойто), „Кармен” (Бизе), „Дон Паскуале“ (Доницети), „Хофманови разкази” (Офенбах), „Дон Жуан” (Моцарт) и др. През 2013 г., посветена на 200-годишнината на Верди, пее „Реквием” в Бостън, има участия в Лондон и на оперния фестивал в Савонлина, представя Закария от „Набуко” в Щутгарт и на Арена ди Верона, както и Фиеско от „Симоне Боканегра” във Виена и Салерно. Извън репертоара на Верди, излиза на сцената във „Фаворитката” (Доницети) в Театър „Шанз Елизе”, „Малка тържествена меса” (Росини) в Париж и Виена, и „Мефистофел” в Театро Реджо в Парма и др.

През 2014 г. Карло Коломбара провежда своите майсторски класове, а също и концерти в Мортара, Парма, Бирмингам, Лондон, Триест, Залцбург, София, Пиаченца и Модена и др. "Набуко" с Карло Коломбара в ролята на Закариа бе една от кулминациите и на Опера в Летния театър – Варна 2014.

Годината 2014 е белязана в творческата кариера на изтъкнатия бас с честванията на 100 години от рождението на големия български бас Борис Христов. Карло Коломбара изпитва огромно уважение и преклонение към таланта на изключителния българин и му посвещава поредица от концерти и спектакли по света. Във Варна помним незабравимия концерт с Карло Коломбара "Басисимо" на 28 май, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

През тази година, освен в концерта "Звездите на италианското белканто" на 29 юни във ФКЦ, ще аплодираме Карло Коломбара и в "Дон Карлос" от Верди на 17 юли в Опера в Летния театър, когато той ще се превъплъти в ролята на Крал Филип. За 2016 година е планирана премиера във Варна на операта "Борис Годунов" от М. Мусоргски, с дебют на Карло Коломбара в ролята на Борис Годунов.

По този повод Карло Коломбара споделя: "Когато изграждам роли, свързани с важни исторически герои, най-напред събирам много информация от биографията им и от литературата за тях. След като разбера какъв тип е героят, каква е психиката му, се задълбочавам в музиката и либретото. Работя много върху артикулацията, върху думите. Щастлив съм, че ми предстои дебют в ролята на Борис от „Борис Годунов” на Мусоргски във Варна през следващата година. Тъй като ще пея на руски, отсега уча езика и работя върху произношението. Може би няма да успея да го науча перфектно, но искам да разбера самия език, да го почувствам. Борис Христов е ненадминат в ролята на Борис Годунов.”

 
Сопраното Дариа Масиеро
е известна в оперния свят като една от ярките представителки на италианското белканто. Учи виолончело, но успоредно се занимава и с пеене. След завършване на Консерваторията "Антонио Вивалди" в Александрия, специализира оперно пеене в Миланската скала и в Академията на Мирела Френи в Модена. Тя е един от петте финалисти в престижния конкурс Cardiff Singer (Уелс, Великобритания, 2005). Носителка е на много награди от италиански конкурси и фестивали. Благодарение на яркия си талант, Дариа Масиеро пее в най-престижните оперни театри в родината си и по света – Миланската скала, оперните театри в Торино, Генуа, Верона, Болоня, Палермо, Катания, Бергамо, Парма, Залцбург, Ница, Барселона, Сеул, Токио, Богота, Мелбърн, Сидни, Прага и др. Пяла е под диригентската палка на едни от най-големите диригенти на нашето време и си е партнирала на сцената с ярки певци. Репертоарът на Дариа Масиеро включва над 35 центалните сопранови роли, като Мими и Мюзета („Бохеми”), Виолета („Травиата”), Дездемона („Отело”), Лиу („Турандот”), Церлина („Дон Жуан”), Тоска, Аида, Лаурета („Джани Скики”), Чо-Чо Сан („Мадам Бътерфлай”), Леонора („Трубадур”), Елвира („Ернани”), Елизабет („Дон Карлос”), Адриана Лекуврьор в едноименната опера и др.

 
◊ ДИРИГЕНТЪТ

Диригентът Марко Боеми
е работил, през своята повече от 20-годишна кариера, с 3 поколения оперни певци, сред които са Павароти, Кабаиванска, Брузон, Ричарели, Образцова. Има записани компактдискове за Decca, Universal, Philips и TDK с артисти като Сабатини, Армилиато, Ла Скола, както и запис на DVD на „Тоска”, постановка в Генуа. Дирижира ”Атила” за световното откриване на операта в Астана, Галаконцерт в Кралската опера в Оман и записва CD с Карло Коломбара с музика на Вагнер, Масне, Росини и Верди. Той се счита за експерт в песенния жанр и дава майсторски класове за млади пианисти, певци и диригенти навсякъде по света. Сред ангажиментите му са тържествен концерт с Анна Нетребко в Казан, „Турандот” в Богота, „Палячи” в Хелзинки и „Трубадур” в Тревизо,.Травиата във Верона”, „Дон Паскуале” в Хелзинки, „Дон Кихот” и Берлиоз Гала в Сан Паоло, „Аида” в Сеул и „Дама Пика” на фестивала  „Шаляпин”.


 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
26.06.2015 г. 16:51
Етикети:
Карло КоломбараВарнаконцертДържавна опера Варна
Марко Боеми
Дариа Масиеро
Звездите на италианското белканто
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21694-zvezdite-na-italianskoto-belkanto-vav-varna-na-29-yuni