Музика

ЧРД, Опера Стара Загора! - Празничен концерт

90 години от създаването на първата извънстолична опера в страната

◊ ПОКАНА

Честит рожден ден, Опера Стара Загора! – ще кажем на 1 юли, сряда, от  21,00 ч., когато на Античен форум „Августа Траяна“ започва Празничен юбилеен концерт, посветен на 90 години от създаването на първата извънстолична опера в страната.

Диригент на този забележителен спектакъл е Маестро Мартин Пантелеев. Участват всички състави на Старозагорската опера - хор, солисти, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите откъси от най-любимите опери и оперети. Ще се насладите на изпълненията на солистите на Държавна опера Стара Загора Елена Баръмова, Яница Нешева, Михаела Берова, Десислава Стефанова, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Гергана Русекова, Русалина Мочукова, Валери Турманов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова, Александър Марулев, и на гост-солистите Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиян Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова, Александър Крунев – всички до един свързали творческия си и житейски път със сцената на Опера Стара Загора.

Заповядайте на този концерт-спектакъл, истинска наслада за очите и душата, на който от сърце ще празнуваме създаването на Опера Стара Загора.


◊ ИСТОРИЯ

Държавна опера Стара Загора е първата извънстолична опера в страната. Рождената й дата е 1 юли 1925 година – с премиерата на операта „Гергана“ на Маестро Георги Атанасов. На 22 март 1928 г. Операта се обявява като Южнобългарска районна опера. От март 1933 г. продължава дейността си със собствено ръководство. Пръв неин директор е Димитър Христов, диригент – Александър Георгиев. На 14 май 1934 г. Операта е наречена Старозагорска общинска опера. От 1942 г. Общината предоставя за репетиции на Операта бившата сграда на Радио Стара Загора, срещу Градската градина (днес Универсален магазин). Важен момент в историята на Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността ѝ, оценявайки приноса ѝ в нашата култура, изцяло поема нейната издръжка.

През 1971 г. е открита новата сграда на Операта в Стара Загора. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. При гостуването на делегация от музикални дейци от Великобритания, гостите са удивени, че по това време в България може да бъде изградена съвременна оперна сграда, тъй като в Лондон още няма такава. Това е оповестено и в тяхната преса.През 1991 сградата на Операта е унищожена от пожар. След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора, ремонтът приключва и на 5 октомври 2010 (празникът на град Стара Загора), с премиерата на операта "Кармен" от Жорж Бизе – отново се отварят вратите на най-красивата оперна сграда в България. След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и най-модерната въртяща се сцена в различни посоки и равнини в страната. Изпълнена е и система за художествено осветление, доближаваща се до голяма степен до тази на световноизвестните сцени. С ново интериорно обзавеждане са фоайетата, в едно от които е реставрирано оцелялото изключително ценно керамично пано на академик Дечко Узунов. На 16 декември 2010, в деветото издание на конкурса "Сграда на годината" в категория "Култура, наука и религия", наградата е за Операта в Стара Загора."

Държавна опера Стара Загора поддържа изключително богат репертоар от класически оперни и оперетни заглавия, барокови произведения, модерни балетни спектакли, представления за деца.

 

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
24.06.2015 г. 17:15
Посетено:
926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21683-chrd-opera-stara-zagora-praznichen-kontsert