Музика

Три шедьовъра на музикалната класика в концерта на Нов симфоничен оркестър - закриване на сезон 2014/2015

Концертът е част от проекта на Нов симфоничен оркестър „Да си върнем музикалните таланти на България”

Три шедьовъра на музикалната класика в концерта на Нов симфоничен оркестър - закриване на сезон 2014/2015


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на 25-я си сезон Нов симфоничен оркестър представя изпълнения, които продължават да защитават четвъртвековната му мисия!

Да образова десетки млади музиканти в своеобразна Академия по оркестрово свирене, да осъществи приемствеността на родната музикална култура, съизмерена със световните тенденции и да прави щастлива публиката си – вече четвърт век Нов симфоничен оркестър следва каузата си. Както ще бъде и на концерта-закриване на сезон 2014/2015!

Музикалният директор на оркестъра Петко Димитров отново пристига от САЩ, за да дирижира на 27 юни, от 19.30 часа в зала „България” Увертюра „Сън в лятна нощ” от Менделсон, Първи концерт за цигулка от Паганини и Симфонични танци от Рахманинов.

Солист ще бъде Марио Хосен – виртуозът цигулар, пред когото ще бъде предизвикателството да изсвири един от най-трудните концерти за цигулка в световния репертоар. Ще го направи по начина, по който ще опровергае твърдението, че само самият Паганини е можел да свири произведенията си!

Концертът е част от проекта на Нов симфоничен оркестър „Да си върнем музикалните таланти на България”. Целта на проекта е да се направят съпричастни към българската сцена десетки музиканти, които напуснаха България и живеят и работят извън родината си. Само работилите в Нов симфоничен оркестър са над 300! Още от създаването си, Нов симфоничен оркестър е следвал тази тенденция, различието е в многообразието на десетки български таланти, които ще се връщат в България не само за ваканция, но и да бъдат част от музикалното ни пространство, заедно пулт до пулт с колегите си в София.

Традиционно Нов симфоничен оркестър повече от 15 години има за всеки сезон Почетен патрон – посланик от Европа, САЩ или Южна Америка. Този сезон, както и следващият са под патронажа на Посланика на Краля на Белгия, г-жа Аник ван Калстър.
 

Автор: Нов симфоничен оркестър
20.06.2015 г. 16:38
Посетено: 1257
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21663-tri-shedyovara-na-muzikalnata-klasika-v-kontserta-na-nov-simfonichen-orkestar-zakrivane-na-sezon-2014-2015