Музика

Големият цигулар Павел Минев ще свири в Зала БИАД

Концерт с участието на Оркестър "Парашкев Хаджиев" - диригент Светослав Лазаров, и Таня Лазарова - сопран

Големият цигулар Павел Минев ще свири в Зала БИАД


◊ СЪБИТИЕТО

Големият цигулар Павел Минев ще свири в Зала БИАД

Концерт с участието на Оркестър "Парашкев Хаджиев" - диригент Светослав Лазаров, и Таня Лазарова - сопран

На 23 юни 2015, вторник, от 18.30 часа, на сцената на столичната зала БИАД (ул. "Раковски" №108, ет. 2)

В програмата: произведения от Рахманинов, Гершуин-Хайфец, Чайковски, Парашкев Хаджиев, Виенявски, Паганини

Организатор: Списание "Арт панорама"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПАВЕЛ МИНЕВ

На 23 юни т.г. на сцената на столичната зала БИАД ще излезе един изключителен цигулар - наш сънародник, със световна известност.

“Изпълнението му се отличава с виртуозна техника, артистизъм, дълбоко вникване в произведението и одухотвореност. Изключителното майсторство на артиста свидетелства за богат концертен опит, въпреки младостта му”. Това са думи на известния американски диригент Константин Орбелян - художествен ръководител на Московския камерен оркестър. Те са адресирани до директора на Московската държавна филхармония и визират един 23-годишен цигулар, все още студент - Павел Минев. В резултат на тази и други подобни рецензии и препоръки, той е приет в групата щатни солисти към Московската филхармония, в която през годините са работили музиканти, отбелязали най-високи върхове в световното изпълнителско изкуство: Святослав Рихтер, Юрий Башмет, Давид Ойстрах, Мстислав Ростропович и др. Като техен наследник, за първи път в историята на Московската филхармония за солист е приет чужд гражданин - българинът Павел Минев.

Роден в Плевен, Павел учи цигулка при майка си Йова Йорданова – отличена с много български и руски музикални награди, впоследствие преподавател в Московската консерватория.

“Утрешният Паганини е българин”, отбелязва списание Grazia, Италия, когато шестгодишният цигулар дебютира в зала “България” само след едногодишно обучение. Възторжено са приети и следващите концертни изяви на талантливото дете в редица европейски столици, по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава. Той е единствен участник от източноевропейските страни в юбилейната конференция на Европейската асоциация на педагозите по струнни инструменти (ESTA) в Грац, където е поканен лично от нейния вицепрезидент.

За младия цигулар са снимани четири документални филма. През 1988 г. Международна фондация “Св. св. Кирил и Методий” му осигурява стипендия, с която той продължава образованието си в Русия. Там Павел завършва Централното музикално училище и Московската държавна консерватория. Дипломира се с пълно отличие, като майстор и доктор по музика в класа по цигулка на известната проф. н.а. Ирина Бочкова.

Още от първите си изяви на голямата сцена, българският цигулар печели не само възторга на публиката и пресата, но е също така високо оценен от елита на световното музикално изкуство.

“Блестяща техника, пълнокръвен и разнообразен звук, обаяние и искреност, стихийност и вкус!”
Олга Пархоменко - носител на Гран При на конкурсите “Моцарт” и “Жак Тибо”, професор в Академия “Сибелиус” в Хелзинки

“Ярък и много интересен музикант”
Валентин Берлински - народен артист на Русия, ръководител на квартет “Бородин”

“Изпълнението на Павел Минев е виртуозно и образно. То предизвиква у слушателите ярка емоционална реакция”
Денис Мацуев - носител на I награда на конкурса “Чайковски”, артист на CAMI

Това всеобщо признание рано отваря вратите на най-престижните подиуми за младия музикант. Той получава покани за участие в концерти редом с най-ярки звезди. Още през 1989 г. участва във финалния концерт на Международния фестивал “Виенявски” в Полша. С негово изпълнение са открити Дните на България в Русия (1996), Международният фестивал “Мартенски музикални дни” в Русе (1997), Световните юношески олимпийски игри в Москва (1998) и концертният сезон през 2004 г. в Московската консерватория. Същата година българинът свири пред 12-хилядна аудитория по случай Празниците на славянската писменост и култура – концерт, открит от министъра на културата на Русия и излъчван пряко по телевизията. Павел Минев закрива и фестивалния концерт в Columbia Artists Management Hall NY през 2004 г.

С голям успех и високо оценени от пресата са концертите на цигуларя в Голямата зала на Московската консерватория (“Музикант със световна известност” - отбелязва по този повод вестник ”Култура”) и в Carnegie Hall (“Зашеметяващ Паганини” е отзивът в предаването Voice of America по радио Free Europe).

Първият албум със записи на музиканта е издаден в Ню Йорк от B. Virtuosi през 2003 г., а вторият от 2004 г. е издаден от Държавната компания “Култура” в Русия – това е цикъл записи на победители от най-престижни конкурси. Третият му компактдиск печели конкурс и е издаден от Министерството на културата на Република България. Предстои му запис на четвърти компактдиск за известната компания Fone New York.

Павел Минев е осъществил над 40 световни премиери. “Световната премиера бе големият сюрприз”, пише един от водещите музикални критици в България - Н. Боздуганов, в заглавието на обзорна статия за премиерата на концерта на Красимир Кюркчийски, с който Минев откри “Мартенските музикални дни” в Русе (празник, в който участват звезди като Юрий Башмет, Минчо Минчев, Владимир Крайнев).

Павел Минев многократно е гостувал в Австрия, Италия, Чехия, Полша, ОНД, Кипър, САЩ. Бил е солист на престижни оркестри, отличени с Grammy, участвал е в радио- и телевизионни предавания на четири континента, участвал е в журита на международни конкурси. Печелил е Първа награда на Националния конкурс “Светослав Обретенов”, Първа награда от Международния конкурс “Ян Коциан", Чехия, има Първа награда от Международния конкурс Citta di Streza Италия, и златен медал от Международния фестивал “Виенявски” в Полша.
Удостоен е с изключителната чест да бъде поканен да изнесе концерти пред държавни и правителствени лидери в Народното събрание на България, Парламента на Русия, Държавния департамент във Вашингтон. През 2002 г. е награден от Президента и Министъра на културата на Русия с Държавен Грант на Руската Федерация сред десет видни дейци на изкуството. През 2003 г. е отличен и с награда от Министерството на културата на България за принос в развитието и популяризирането на българската музика.

През май 2005 г. Павел Минев сключва договор с американската компания Aeolian Artists International Managements - Ню Йорк, където работи заедно с победителите от конкурсите “Чайковски” и Cliburn contests, както и професорите на знаменитите New York Music Schools и Московската консерватория.

С голям успех Павел Минев се представи на Международния коледен фестивал на Темирканов в Санкт Петебрург Christmas Musical Meeting in Palmira of The North.


Този проект е реализиран с любезното съдействие на Министерството на културата на Република България.


* * *



Билети: всеки работен ден - на пропуска на сградата, и в деня на концерта - пред входа на залата. Цени: 12 лв - обикновен билет, и 8 лв. - за ученици, студенти и пенсионери.

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
09.06.2015 г. 14:13
Етикети:
Зала БИАДцигулкаконцерткамерна музика
оркестър Парашкев Хаджиев
Павел Минев
Посетено:
1634
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21608-golemiyat-tsigular-pavel-minev-shte-sviri-v-zala-biad