Музика

Концерт на Весна Гиновска Илкова

В рамките на Фестивала на изкуствата в Музея "Борис Христов"

Концерт на Весна Гиновска Илкова


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Весна Гиновска Илкова

Корепетитор: Кристина Светиева

9 юни (вторник) 2015, 19:30 ч.
Музей “Борис Христов”
ул. “Цар Самуил” 43, София

 
Весна Гиновска Илкова – сопран, македонска оперна примадона, солист на Македонската опера и балет. Завършила е Факултета за музикални изкуства в Скопие при професор Милка Ефтимова, а магистратура в Белград при проф. Радмила Бакочевич.

В своята богата професионална кариера е осъществила над 20 главни роли и множество изпълнения на оперните сцени. Дебюта си прави на сцената на МОБ, където изпълнява ролята на Микаела в операта „Кармен“ с известния руски тенор Сергей Дубровин през 1996. Със своя чар и лиричен глас печели националната сцена.

Своя международен дебют прави точно в София с ролята си на Елизабет в операта „Дон Карлос“, в рамките на Международния конкурс „Борис Христов“, където в ролята на краля беше великият Гюзелев, 1998 година.

Сътрудничеството с българските оперни изпълнители и опери продължава и през следващите години. Осъществява множество гостувания в Софийската опера, каквито са изявите в операта „Силата на съдбата“ в ролята на Дона Елеонора, Тоска в „Тоска“, Елизабет в „Дон Карлос“, но и в операта в Пловдив с ролята на Тоска от операта „Тоска“ с Камен Чанев в ролята на Каварадоси.


В рамките на Фестивала на изкуствата в Музея "Борис Христов", на 9 юни от 19:30 ч. Весна Гиновска Илкова и корепетиторката Кристина Светиева ще се представят с богата музикална програма.


Автор:
КИЦ на Р Македония в София
Публикация:
08.06.2015 г. 14:01
Етикети:
операмузикаконцертМакедония
Кристина Светиева
Весна Гиновска Илкова
Посетено:
915
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21600-kontsert-na-vesna-ginovska-ilkova