Музика

Людмил Ангелов, Владимир Кираджиев и Русенска филхармония с изключителен концерт в Русе и София

В програмата: произведения от Ференц Лист, Шулц-Евлер и Морис Мошковски

Людмил Ангелов, Владимир Кираджиев и Русенска филхармония с изключителен концерт в Русе и София


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 юни, от 19.00 часа в зала Филхармония русенци ще имат привилегията да се насладят първи на симфоничния концерт на Русенска филхармония с участието на изтъкнатия български пианист Людмил Ангелов под диригентството на Владимир Кираджиев.

На 6 юни Русенска филхармония ще гостува в София – в зала България, по покана на организаторите на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”.

Елитният оркестър от крайдунавската столица ще се представи в Русе и в зала България с впечатляваща програма от симфонични творби, като две от тях ще отбележат своето първо изпълнение в България.

В празничната вечер ще прозвучат „Прелюдии” от Ференц Лист и за първи път пред софийската публика ще бъдат изпълнени „Руска рапсодия” от Шулц-Евлер и „Концерт за пиано и оркестър оп.3” от Морис Мошковски.

Диригентът Владимир Кираджиев и виртуозният пианист Людмил Ангелов са първите съвременни интерпретатори на „Концерт за пиано и оркестър оп.3” от Морис Мошковски. Концертът се счита за изгубен, докато в едно имение, заедно с други ранни творби и дневници, запазени в Френската национална библиотека се намира саморъчно написаната ръкописната партитура. В резултат идва „втората премиера” на концерта на 09.01.2014 в залата на Варшавската филхармония с българския пианист Людмил Ангелов, диригента Владимир Кираджиев и Симфоничния оркестър на Жешовската филхармония „Артур Малавски”.

От 24 май до 29 юни ще продължи 46-то издание на Международния фестивал Софийски музикални седмици, чиято определяща фраза тази година е „Среща на зрелостта с младите, които пишат историята на XXI век“. Музиканти от десет държави и няколко поколения се обединяват, за да ни представят нови и утвърдени творби в различни формати. 25 основни събития и съпътстваща програма с ученици и студенти по музика ще зарадват почитателите на класиката.


◊ СОЛИСТЪТ

Людмил Ангелов е роден във Варна. Пианистът завършва Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.

Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов и др.

През сезона 1987/1988 Людмил Ангелов представя събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. За това уникално събитие той получава отличието “Млад музикант на годината” в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През 1999 изпълнява с огромен успех Интеграла с музика на  Шопен в Мадрид и други градове в Испания.

Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул и др.

Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и понастоящем артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос” на фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Владимир Кираджиев е български диригент и композитор, член е на Съюза на българските композитори. Автор е на камерни и симфонични произведения. В последните две десетилетия живее и преподава във Виена.

Още в началото на 80-те години, след специализациите си по дирижиране при известните диригенти – в Германия – при Курт Мазур и в Италия – при Франко Ферара, пътят му е предопределен да работи извън България. В края на 80-те става асистент на проф. Карлос Остерайхер, специализира при него в Университета за музика във Виена, където по-късно получава докторската си степен и започва да преподава.

Като диригент е гастролирал в почти всички български филхармонични оркестри, дирижирал е продукции на Дойче Опер и на Комише опер - Берлин, Метропол театър – Берлин, Щадттеатър Люцерн, Латвийската национална опера Рига, Софийската опера и балет, Татарската национална опера - Казан, Краковската Опера - Полша. Ръководи няколко симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, България, Литва, Латвия, Русия, Полша, Мексико, Колумбия, Южна Корея и Китай. Работи със звезди като Анна Нетребко, Елина Гаранча, Майя Ковалевская, Мати Салминен, Рафал Блехач, Рудолф Нуреев, Рене Коло, Шаром Кам, Гай Туврон и много други.

От сезон 2008-2009 г. е артистичен директор на държавната филхармония в Жешов, Полша и артистичен директор на музикалния фестивал в Lancut, Полша. През сезон 2013-2014 той е първият гост-диригент на Opera na Zamku в Шчечин, Полша.

Владимир Кираджиев има следните записи: 1996 - творби на Шьонберг и Лутославски, 1998 - "Тоска" от Пучини, 2000 – произведения от съвременни австрийски композитори, 2001 - валсове и полки на фамилията Щраус. От лятото на 1994-1995 г. е доцент в Института за диригенти в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
04.06.2015 г. 13:47
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21567-lyudmil-angelov-vladimir-kiradzhiev-i-rusenska-filharmoniya-s-izklyuchitelen-kontsert-v-ruse-i-sofiya