Музика

„Портрет на Чайковски: Дете от стъкло” е финалният концерт на Фортисимо Фамилия за сезона

30 май, 19:00 ч., Зала „България”

„Портрет на Чайковски: Дете от стъкло” е финалният концерт на Фортисимо Фамилия за сезона


◊ СЪБИТИЕТО

На 30 май 2015 г. от 19 ч. в Зала „България” ще се състои финалното музикално събитие на Фортисимо Фамилия за сезона – концертът „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло”, посветен на великия руски композитор Пьотр Илич Чайковски.
   
В концерта ще участват солистите на Софийска филхармония, водени от един от най-известните български диригенти Максим Ешкенази. На сцената ще им помага актьорът Владимир Карамазов, спечелил сърцата на публиката, както с ролите си в Народния театър, така и с участието си в "Приказки за симфоничния оркестър" на Фортисимо Фамилия.
   
Проектът на Джоузеф Хоровиц „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло” ще срещне зрителите с творчеството на Пьотр Илич Чайковски и неговата последна творба, ненадмината по сила и до днес - Шеста симфония „Патетична”.

Връх в симфоничното творчество на Чайковски, тази симфония е пророческа и уникална по дълбочината и искреността на себеразкриването. В едно свое писмо авторът признава, че е вложил в нея цялата си душа и че „тя е наситена с лични чувства и нерядко, докато я композирах, плачех.” В тази симфония Чайковски  изобразява действително целия си живот и в нейните части може да се проследи неговият житейски път – възходите и паденията, надеждата и отчаянието, любовта и омразата.

Завършена само десет дни преди неочакваната кончина на композитора, тази симфония има тайна програма, която той не споделя с никого, но музиката й говори сама – това е ЖИВОТЪТ. Трагичният разказ за живота на Човека със сложните обрати, борби и накрая – неизбежния край.

Защо Чайковски е наричан от близките си „дете от стъкло”? За какво разказва музиката на Чайковски? До каква степен тя включва психологически или биографичен разказ?

Концертът е насочен и към тийнейджърската публика, за да повдигне завесата пред младежката аудитория и отрие пред тях мистерията Чайковски.


* * *

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“ се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално-образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.


„Портрет на Чайковски: Дете от стъкло” - Концертен комплекс „България”
30 май, събота, 19:00 ч.

Цена на билета: 8 лв.
Билети на касата на зала „България”, София, ул. „Аксаков” 1 и www.ticketplus.bg



Автор:
Фортисимо Фамилия
Публикация:
28.05.2015 г. 12:52
Посетено:
1224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21520-portret-na-chaykovski-dete-ot-staklo-e-finalniyat-kontsert-na-fortisimo-familiya-za-sezona