Музика

Празничен концерт на Русенска филхармония в навечерието на 24 май

23 май, 19.00 часа, зала Филхармония - Русе

Празничен концерт на Русенска филхармония в навечерието на 24 май


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Деня на славянската писменост и култура, на 23 май, от 19.00 часа в зала Филхармония, Държавна опера Русе ще зарадва своите почитатели с празничен концерт на Русенска филхармония под диригентството на Стефан Камиларов. Именитият български цигулар, диригент и преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства е избрал богата програма от атрактивни музикални номера, полки, увертюри, арии и дуети от опери и оперети.

В концерта участват солистите на Държавна опера Русе Даниела Караиванова, Диана Василева, Петя Цонева, Венцеслав Анастасов. Ще прозвучат „Унгарски танц №1” от Брамс, увертюрите от оперетата „Царицата на чардаша” от Калман и операта „Кармен” на Бизе, ария на Фигаро от операта „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, дует на Дон Жуан и Церлина от операта „Дон Жуан” на Моцарт, арии на Княз Орловски и на Адела от оперетата „Прилепът” на Щраус , валса „Пролетни гласове” и полките „Тrich-Trach” и „Еljen a Magyar” от Щраус, „Хоро стакато” от Динику-Владигеров, „Хабанера” от операта „Кармен” на Бизе и разбира се – на финала „На хубавия син Дунав”.

Специален гост в празничната вечер е японската цигуларка Юрика Шима – носителка на многобройни награди от престижни международни конкурси. Юрика Шима учи във Виенския университет за музика и сценични изкуства, концертирала е в Италия, Япония, Австрия, Словения, Полша, Швейцария. Тя ще изпълни пред русенската публика Интродукция и Рондо капричиозо от Сен-Санс заедно с Русенска филхармония.


Диригентът Стефан Камиларов е роден е в Москва по време на турне на родителите му в бившия Съветски съюз. Детството си прекарва в София, а на 11 години заминава да учи в интернат в австрийската столица Виена. Той следва в Швеция и в Австрия. Днес е не по-малко известен и уважаван цигулар от своите родители. Той участва в концерти и турнета на прочутата Виенска филхармония, свири в свой собствен квартет, дирижира на камерни и симфонични оркестри. Освен това преподава цигулка във Виенския университет за музика и сценични изкуства.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
22.05.2015 г. 15:58
Посетено: 932
Етикети: концерт, Русенска филхармония, Държавна опера Русе, Юрика Шима, Стефан Камиларов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21494-praznichen-kontsert-na-rusenska-filharmoniya-v-navecherieto-na-24-may