Музика

Концерт "Паганини и Шопен"

Втори концерт от цикъла „Солисти-интерпретатори“

Концерт "Паганини и Шопен"


◊ ПОКАНА

Нов български университет, департамент „Музика“
Национален дворец на културата – София
УниКредит Булбанк

отбелязват Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май
с

Втори концерт от цикъла „Солисти-интерпретатори“

НДК, Зала 6 – 19.00 ч., 23.05.2015

и ви канят на концерта

Паганини и Шопен

Марио Хосен (цигулка)
Людмил Ангелов (пиано)
Камерата Орфика НБУ

Вход с покани и билети.

Програма:


. Ернест Шосон – Концерт за цигулка, пиано и струнни оп. 21.
. Томас Марко – “Tránsito del Señor de Orgaz” за струнен оркестър.
. Николо Паганини – Вариации "I Palpiti" оп. 13
върху тема от операта "Танкред" на Росини.
. Фредерик Шопен – Вариации оп. 2 “La ci darem la mano”
върху тема от операта “Дон Жуан” на Моцарт.
. Николо Паганини – "Вещица" – Вариации оп. 8
върху тема от фантастичния балет на Салваторе Вигано “Ореха на Беневенто”
по музика на Франц Зюсмайер.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Людмил Ангелов печели престижни награди от международни конкурси: “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Популярен е в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Свири с именити диригенти и в най-престижните зали по света. Людмил Ангелов води майсторски класове по пиано в България, Испания и Аржентина. Има записи за RСА, Gega New, France Classique, Pentatone, Danacord. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. Людмил Ангелов е световно признат най-добър изпълнител на Шопен, който през 2010-2011 отбеляза годишнината от рождението му като изсвири отново всички публикувани приживе произведения на Шопен, подредени в хронологичен ред в поредицата „Людмил Ангелов свири Шопен” (цикъл от 6 концерта) в България, Испания, Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ. През същия сезон се проведе Първият майсторски клас "200 години от рождението на Фредерик Шопен" на маестрото в НБУ. Съответно в следващите години изключително успешно преминаха и следващите, като в периода 15-26 юни 2015 ще е шестият майсторски клас на Людмил Ангелов в НБУ, София. Той е почетен професор на Нов български университет.

Марио Хосен е виртуоз със световна известност. Той прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле оставя важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на БНР – София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др. Гастролира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония и др. Марио Хосен концертира и записва със световни артисти като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, предоставена от Австрийската национална банка. Марио Хосен е почетен професор на НБУ. Той е основател и артистичен директор на Международната академия и музикален фестивал "Орфеус", която се провежда ежегодно във Виена (Австрия). Марио Хосен е почетен професор на НБУ.

Камерата Орфика НБУ (Camerata Orphica NBU) е камерен оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на НБУ. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с център Виена. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си Камерата Орфика НБУ е посланик на Балканите по света. ОРФЕЙ, безспорно най-ярката личност в историята на класическата митология в европейската култура, е роден в Тракия. Мотивирани от посланието му, решихме с музиката си да бъдем носители по света на неговото име. Централна роля в оркестъра имат българските музиканти, подкрепени от австрийски, македонски, гръцки и турски инструменталисти. Един изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от югоизточна Европа, които създават културен мост към света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу.


* * *

Концертният цикъл “Солисти-интерпретатори” е предложение на Нов български университет, департамент „Музика“ за елитен Музикален фестивал за класическа музика в НДК София. Съчетанието на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина ще допринесе за обогатяване на културния живот в столицата и страната. В основата на проекта е развитието на мащабно и дългосрочно културно сътрудничество на НДК с програмите на водещите европейски културни центрове като Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага, съвместно с Нов български университет, УниКредит Булбанк и концертиращи артисти – професори от водещи световни университети. Фестивалът “Солисти-интерпретатори” предлага богата концертна програма. Желанието ни е да покажем, че именно класическата музика като европейската културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности. Мисията е посланието на това уникално изкуство да достигне до слушателите, обогатявайки го чрез красотата, хуманизма и хармонията – едно послание за човечност и духовна толерантност, така необходимо днес.

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, която през 2015 година чества 24 години от основаването си. За този кратък период той се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, която дава възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение сред средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърските програми – „Музикално изпълнителство (на български и английски език)“, „Танцово изкуство“ и „Тонрежисура“, а на докторско ниво – програма „Музика“ с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.


Концертът се осъществява с медийното сътрудничество на телевизия TV-1, със специалното съдействие на г-н Румен Ковачев.


Автор:
НБУ
Публикация:
16.05.2015 г. 15:23
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21447-kontsert-paganini-i-shopen