Музика

Специален концерт за Деня на Европа във Варна

С виртуозния кларинетист, арт директор на Арена ди Верона, Джампиеро Собрино и пианиста Руслан Павлов

Специален концерт за Деня на Европа във Варна

◊ СЪБИТИЕТО

Специално за Деня на Европа, на самия 9 май от 19 часа, Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна, ще изнесе Празничен симфоничен концерт под диригентската палка на Стефано Сегедони.

Ще чуем Увертюра към операта "Италианката в Алжир" от Джоакино Росини, Концертино за кларинет и оркестър от Гаетано Доницети и Концерт Фантазия за кларинет от Луиджи Басси по мотиви на "Риголето" от Джузепе Верди, със солист - специалния гост от Италия Джампиеро Собрино - един от най-виртуозните съвременни кларинетисти в света. Наред с творческите си ангажименти като концертиращ артист, Джампиеро Собрино е и Артистичен директор на Арена ди Верона, емблематичния италиански оперен театър под открито небе. Водят се преговори за гастрол на продукции от Арена ди Верона във Варна.

В празничната програма на концерта ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър № 1 опус 15 от Йоханес Брамс със солист прекрасния варненски пианист Руслан Павлов, който поддържа сериозна творческа кариера в Европа, а от 2014 г. е и корепетитор на Държавна опера Варна.

"Тази програма отразява високите естетически търсения на европейската класическа музика и затова в Деня на Европа концертът на Държавна опера Варна ще бъде един истински поклон пред културата на Стария континент", подчертава Маестро Стефано Сегедони.

 

◊ СОЛИСТИТЕ

Джампиеро Собрино е роден в Пиемонт, Италия, завършва с отличие кларинет в Консерваторията в Алесандрия. Участва в значими международни конкурси в Генуа, Рим, Палми, Анкона, Торино, Колмар и Париж. На 20 години е назначен за първи кларинет солист на Симфоничния оркестър на РАИ в Торино и във филхармонията на същия град – пост, който заема в продължение на 10 години до 1994. От 2004 е на същата позиция в оркестъра на Фондация „Арена ди Верона“. Джампиеро Собрино си е партнирал на сцената с най-великите диригенти и музиканти, сред които сър Джордж Шолти, Ленърд Бърнстейн, Джеймс Ливайн, Мстислав Ростропович, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Волфганг Савалиш, Зубин Мета, Джузепе Синополи, Пиер Булез. Изнасял е концерти в Рим, Неапол, Верона, Монако, Триест, Загреб, Санкт Петербург, Хамилтън, Банкок. Репертоарът му включва творби на Моцарт, Салиери, Доницети, Понкиели, Вебер, Росини, Брух, Дебюси и др. Представял е премиерно концерти от Ваки, Кола, Галанте и Бакалов.

Избран е за първи кларинетист на Филхармоничния оркестър на Лисабон за голямо международно турне, също и за кларинетист-солист на Венецианското биенале, Моцартовия фестивал в Прага, Музикалния септември в Торино, Есенния фестивал в Париж, Фестивала „Панатинайкос” в Гърция, Музикалния фестивал в Самобор, Международния фестивал на изкуствата в Ню Йорк, в Аликанте и в Екс-ан-Прованс. Преподавал е в консерватории и музикални училища, водил е майсторски класове в Италия, Франция, Испания и Канада. Участвал е в много концерти и записи на камерна музика.

Сред последните му изяви са участия с „Ню Инглънд Симфони“ в „Карнеги Хол“, с оркестрите на Мексико, Атина, с филхармониите на Киев, Торонто, Вюртемберг и Пекин, с Монреалски камерен оркестър и „Камерата Бохемика“ – Прага. Изнася концерти на международните фестивали в Авиньон, Прага, Тайпе, Будапеща, Монтевидео, Нанси, Братислава, Стокхолм, Цюрих.

Руслан Павлов е роден във Варна, възпитаник на СМУ "Добри Христов" в класа по пиано на Катя Цветкова, по-късно - на Румена Пенкова. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова. По покана на проф. Катрин Викерс продължава обучението си във Висшето училище по музика и сценично изкуство във Франкфурт на Майн, Германия. Работи с професорите Пол Ван - Нес, Оксана Яблонская, Лев Наточенни, Секейра Коста (САЩ), Жермен Муние (Франция), Лазар Берман (Италия), Ирина Еделщайн, Херберт Зайдел, Бернхард Ветц (Германия).

Лауреат на 11 национални и международни конкурси, сред които двукратно на международните конкурси "Албер Русел" и "Музиката и Земята" - София и "Панчо Владигеров" - Шумен. Печели първа награда в раздел "Камерна музика" и в общонационалния конкурс за млади изпълнители "Jugend musiziert" в Германия.

Дебютира като солист на Варненската филхармония на 16-годишна възраст. Следват изяви със Симфоничния оркестър при СМУ "Д. Христов", Академичния симфоничен оркестър при НМА "Проф. Панчо Владигеров", а също така с филхармониите на София, Пловдив и Шумен. Изнася многобройни солови рецитали в България, Гърция и Германия. В репертоара му присъстват творби от всички стилове и епохи. Подчертан афинитет изпитва към музиката на композитори от края на XIX и началото на XX век - М. Равел, А. Скрябин, С. Рахманинов, С. Прокофиев, П. Владигеров, Л. Пипков.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.05.2015 г. 19:53
Етикети:
ден на ЕвропаДържавна опера ВарнаВарна
Празничен симфоничен концерт
Руслан Павлов
Джампиеро Собрино
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21382-spetsialen-kontsert-za-denya-na-evropa-vav-varna