Музика

Концерт на Камерен ансамбъл „Симфониета“

По случай 11 май - Ден на светите равноапостолни братя Кирил и Методий

Концерт на Камерен ансамбъл „Симфониета“


◊ СЪБИТИЕТО

Камерен ансамбъл „Симфониета“ в неделно матине по случай 11 май - Ден на светите равноапостолни братя Кирил и Методий

10 май, неделя, 11:00 часа
Градска художествена галерия – Варна
(ул. „Любен Каравелов“ №10)

В програмата:
. Панчо Владигеров – „Малък прелюд“, „Носталгия“, „Пасторал“, „Танц“
. Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №1

Диригент:
проф. Милко Коларов

Солист:
Ивайло Бойчев


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНЦЕРТА

През 2015 г. Камерният ансамбъл „Симфониета“ отбелязва 10 години от своето създаване. В програмата на втория концерт на оркестъра за годината са включени произведения от Панчо Владигеров (1899-1978) и Лудвиг ван Бетовен (1770-1827).

Четирите пиеси - „Малък прелюд“, „Носталгия“, „Пасторал“ и „Танц за струнен оркестър“ от П. Владигеров са написани през 1969 г. и са посветени на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и неговия диригент Васил Казанджиев. Всъщност това са транскрипции на клавирни пиеси из великолепните цикли „Епизоди“ - оп. 36, създаден през 1941 г. и „Акварели“ - оп. 37, създаден през 1942 г. В този вариант – за струнен оркестър – Четири пиеси са изпълнявани многократно в България, в цяла Европа, Япония и САЩ. Във Варна се изпълняват за първи път.

Първият и Вторият концерти за пиано и оркестър от Бетовен са написани почти едновременно - 1795-1796 г. Заедно с „Прометей“, първата и втората му симфония, те поставят началото на оная поредица от гениални музикални творби, в които великият композитор е въплътил героичния патос на епохата, мечтите за свобода и щастие на човечеството. За да предаде своите мисли и чувства, Бетовен винаги е намирал нови изразни средства, преобразувайки и обогатявайки музикалните жанрове и форми.


Роден във Варна, през 1970 г. Ивайло Бойчев завършва Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София. След дипломирането си продължава своето обучение в Консерваторията в град Енсхеде – Холандия, а по-късно в Консерваторията в град Утрехт в класа на Алън Уайс. През есента на 2000-та година участва в престижната фондация за пианисти Тео Ливен на брега на езерото Комо в Северна Италия. Посещава и майсторските класове на Леон Флайшер, Дмитрий Башкиров, Фу Цонг, Уилям Наборе, Чарлз Роузън, Андреас Щайер, Клод Франк и др.

Концертната кариера на Ивайло Бойчев включва редица солови и камерни изяви в България, Холандия, Италия и Германия, включително в Голямата концертна зала в Консерваторията в Утрехт, в Музикалния център в Енсхеде, в замъка Хернен край Арнем, MMФ в Стреза.

Ивайло Бойчев живее и работи в Германия.


Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
07.05.2015 г. 15:34
Посетено:
859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21371-kontsert-na-kameren-ansambal-simfonieta