Музика

Концерт на камерен ансамбъл "Силуети"

Ще звучат творби на Моцарт, Бетовен, Мартину, Дворжак

Концерт на камерен ансамбъл "Силуети"


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 май от 19.00 часа в столичната зала БИАД (Федерация на научно-техническите съюзи - ул. "Раковски" 108, ет.2) ще се състои концерт на камерен ансамбъл "Силуети".

Концертът е в рамките на цикъла "Музикални вторници в Зала БИАД", осъществяван от списание "Арт панорама" с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община за 2015 г.


Програма:

. Волфганг Амадеус Моцарт
Клавирен квартет KV 478, g moll

. Лудвиг ван Бетовен
Трио за кларинет, виолончело и пиано, oп. 11, B dur

. Бохуслав Мартину
Квартет за кларинет, цигулка, виолончело и пиано

. Антонин Дворжак
Трио за цигулка, виолончело и пиано, оп. 90, e moll, „Думки”◊ КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ "СИЛУЕТИ"

Камерен ансамбъл „Силуети“ получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов.

Изпълнителите от ансамбъла са участвали в множество концертни изяви, някои от които са: концерти в Студио 1 на Българското национално радио, излъчвани директно в ефир; концерт в рамките на „Дни на камерната музика“, Габрово (2011), също записан от БНР; концерти на Четвърти фестивал на младите в изкуството Via Pontica – Балчик (2011), „Салон на изкуствата“ в НДК (2012), Австрийски музикални седмици (2013), Международен фестивал на камерната музика, Пловдив (2014), Международен фестивал „Мартенски музикални дни”, Русе (2015) и др.

По покана на БНР изпълнителите са реализирали записи, с които България беше представена на „Европейския ден на младия музикант“ (2011).

През 2012 и 2013 г. музикантите от ансамбъла са стипендианти на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA), като през 2013 г. печелят специалната награда („Förderpreis”) на ISA13.

През 2014 г. реализират своя дебютен проект „Контрасти” (цикъл от два концерта в Камeрна зала „България”), подкрепен от Национален фонд „Култура” към Министерството на културата.

Повече информация за камерен ансамбъл "Силуети":
http://silhouettes-ensemble.com/home-bg.html
 
* * *

„С учудваща за тяхната възраст зрялост и артистична освободеност студентите музицираха спонтанно и вдъхновено (...). Най-впечатляващо беше тяхното единомислие и верен усет за ансамблово свирене (...).“
акад. Васил Казанджиев

„Виждаме и усещаме сериозността, но и удоволствието, с което свирят, вдъхновението и радостта от музиката и същевременно – скромност и всеотдайност (...).“
Йордан Дафов


_____________

Билети: всеки работен ден - на пропуска на сградата, и в деня на концерта - пред входа на залата.

Цена на билетите: обикновени - по 8 лева, а за ученици, студенти и пенсионери - по 4 лв.
Автор: Надя Пейкова
27.04.2015 г. 21:24
Посетено: 1231
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21304-kontsert-na-kameren-ansambal-silueti