Музика

"Пролетно и романтично"

Необикновен камерен концерт в зала БИАД

"Пролетно и романтично"


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 май, вторник, в зала БИАД - ул. "Раковски" №108 в столицата - музикантите Фани Куцарова (пиано), Росен Балкански (китара) и Венцислав Трифонов (кларинет) ще представят концертната си програма "Пролетно и романтично". Те имат дългогодишно професионално сътрудничество и изпълняваните от тях произведения не само са необикновено съчетание между различните инструменти, но и са написани или обработени специално за триото им.


Програма на концерта:

. Луиджи Бокерини -

Интродукция и Фанданго (пиано и китара)

. Томазо Албинони -
Адажио (пиано и кларинет)

. Ерик Отте -
Сюита "Рио де ла Плата" (пиано и китара)

. Вилла Лобoс -
Бахиана № 5 (кларинет и китара)

. Борис Левенберг -
Сюита "Пепеляшка" (пиано и кларинет)

Астор Пиацола -
Обливион (пиано и кларинет)

. Диониосио Агуадо -
Пасакалия (трио)

. Морис Равел -
Вечната енигма (трио)

. Росен Балкански -
Прелюд и Скерцо (китара и пиано)

. Коен Дежон -
"Руско танго"

 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Съвместното музициране на Фани Куцарова и Росен Балкански започва през 2003 г., когато създават първото и единствено за страната дуо пиано и класическа китара ФаРо. Подобни състави са много популярни в края на XVIII и XIX век. По-късно, след усъвършенстването на пианото като инструмент, подобен род формации са рядкост дори в световния музикален живот. Дуото осъществява концерти у нас и в някои европейски столици. Имат направени записи за Златния фонд на Българско национално радио, участия във фестивали, премиерни изпълнения за страната, както и издаден компактдиск "Дуото".

Фани Куцарова и Венцислав Трифонов се изявяват като дуо от 2008 г. Еврейският композитор Борис Левенберг им посвещава няколко произведения, между които е сюитата "Пепеляшка", "Много шум за нищо" по Шекспир , "Еврейски напеви". Изнасяли са концерти из страната и чужбина. Имат премиерни изпълнения не само като дуо, но и като трио - с челистите Валентина Велкова и Станислав Ушинкин. Концертите им се отличават както с избора на произведения, така и с местата за осъществяването си: София Лайф Клуб, Клуб "Жреци на музите", Клуб "Хамбарът", сцени на открито.

Като трио музикантите свирят за първи път през 2013 година. Пътуват из страната и представят 150-минутна програма в София Лайф Клуб, което е кулминационният концерт от честването на 10 години от създаването на дуо ФаРо.



-------

Концертът е част от цикъла "Музикални вторници в Зала БИАД" - проект, който е финансово подкрепен от Столична програма "Култура" на Столична община за 2015 г.

Автор:
Публикация:
29.04.2015 г. 16:55
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21298-proletno-i-romantichno