Музика

Русенска филхармония със симфоничен концерт в „Австрийските музикални седмици” в Русе

В програмата: произведения от Ерих Корнголд, Карл Голдмарк, Иван Ерьод

Русенска филхармония със симфоничен  концерт в „Австрийските музикални седмици” в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Божидара Кузманова, Найден Тодоров и Русенска филхармония със симфоничен  концерт в „Австрийските музикални седмици” в Русе


Години наред Русенска филхармония е предпочитан участник в програмата на „Австрийските музикални седмици в България”. На 30 април от 19.00 часа в зала Филхармония, симфоничен концерт ще зарадва ценителите на класическата музика с изключително привлекателна програма от творби на едни от най-атрактивните и гениални композитори, свързани с австрийската музикална култура на XIX, XX, XXI век.

Австрийският композитор Ерих Корнголд (1897-1957) – наричан ласкаво „Моцарт на 20-ти век”, ще бъде представен с Концерт за цигулка и оркестър ре мажор, оп. 35. Ерих Корнголд става популярен в цял свят с филмовата си музика, твори дълги години в Холивуд, печели „Оскар” за музиката към първия си филм „Приключенията на Робин Худ”.

Следващата творба в програмата на концерта е Увертюра „Сакунтала“ от родения в Унгария, но живял в Австрия композитор Карл Голдмарк (1830-1915). Неговата най-известна опера е „Савската царица”, а увертюрата „Сакунтала“ е увенчана с грандиозен успех още при първото си изпълнение. Концертът ще завърши с „Танци на малцинствата”, оп. 70 от съвременния австро-унгарския композитор и пианист Иван Ерьод (роден 1936). Иван Ерьод е носител на престижната награда на града Виена, на държавни отличия на Република  Австрия за приноса му към развитието на австрийската музика и култура, член е на Австрийската асоциация на композиторите.

На диригентския пулт ще застане Найден Тодоров, а гост-солист е цигуларката Божидара Кузманова-Владар.


Божидара Кузманова е родена в България, следва в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София и след това в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Г. Пихлер (Албан Берг Квартет). Носител е на награди от много известни международни конкурси в България, Унгария, Англия, Германия и САЩ. От началото на кариерата си свири като солист с всички големи български оркестри, с Филхармония Бохуслав Мартину, Котман Щрайхисти, Оркестър Грац, Радио-симфоничен оркестър Прага, Нов симфоничен оркестър Базел, Симфония Монтевидео, Виенски Бах солисти и др. Има ангажименти като солист, камерен изпълнител и доцент в майсторски класове в Европа, Израел, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия. Много съвременни композитори посвещават на Божидара Кузманова-Владар солови творби. От няколко години преподава в Музикалното училище Й.С. Бах във Виена.

Найден Тодоров е сред най-ярките представители на български музиканти от младата генерация. Диригентския си дебют прави на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996. През 1996-1997 е поканен от фондация Бърнстейн, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан - диригент на Израелската филхармония. През 2001 получава магистърска степен като диригент в Нов български университет, в който през 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата. През 2003-2004 специализира и в Челси университет, Великобритания. От сезон 2004-2005 е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005/2006 е директор на Държавна опера - Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина. Участва и в десетки международни фестивали България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ.

Найден Тодоров е осъществил многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина - участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. През последните години работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

Носител е на множество наши и международни награди и отличия. През месец март 2013 година Найден Тодоров е избран за „Музикант на годината“ от слушателите на БНР. През септември 2014 получава престижната награда „Емил Чакъров” за цялостен принос към българската култура и високите му постижения в областта на музиката.


* * *

Австрийските музикални седмици в България, организирани от Австрийското посолство и Виенски клуб, ще се проведат за 19-и пореден път от 23 април до 21 май. Програмата на фестивала включва 14 концерта в 8 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Пазарджик, Велико Търново, Габрово. Под мотото „Шансове и пътища“ културното събитие обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху творчеството на австрийски композитори, които по различни причини са напуснали родната Австрия и са живели и творили в чужбина, както и на композитори, които са избрали Австрия за втора родина и са постигнали успех и признание, а творчество им се е превърнало в част от австрийската музикална култура. Фестивалът се провежда под патронажа на г-жа Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България.Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
26.04.2015 г. 14:26
Посетено: 814
Етикети: Найден Тодоров, Русенска филхармония, концерт, Божидара Кузманова, Австрийски музикални седмици в България
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21290-rusenska-filharmoniya-sas-simfonichen-kontsert-v-avstriyskite-muzikalni-sedmitsi-v-ruse