Музика

Иван Момиров и приятели във Варна

20 години от първото излизане на оперна сцена на световноизвестния тенор

Иван Момиров и приятели  във Варна


 

◊ СЪБИТИЕТО

 

По повод 20 години от първото си излизане на оперна сцена във Варна, тенорът от световна величина Иван Момиров, ще пее на 24 април от 19 часа в родния си град в един много специален, обречен предварително на огромен успех концерт, под наслов "Иван Момиров и приятели". Приятелите са също познати имена от голямата оперна сцена - Даниела Дякова, Юлиан Константинов, Даниела Димова, Йоана Железчева и Евгений Станимиров. Харизматичният маестро Деян Павлов ще дирижира Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и ще анимира концерта.


Иван Момиров ще изпълни знакови оперни арии за тенор, като арията на Каварадоси от трето действие на "Тоска" от Пучини, "La donna e mobile” - ария на Херцога от "Риголето" на Верди, “Nessun dorma” – ария на Калаф от „Турандот” на Пучини, испанската сарсуела “No puede ser” и дуети с останалите солисти из оперите "Фауст" на Гуно, "Норма" от Белини, „Мадам Бътерфлай” от Пучини и др. Именитият тенор ще поднесе и други изненади.


 

◊ ИВАН МОМИРОВ


Иван Момиров завършва Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Едва на 21 години дебютира на сцената на „Дойче Опер” – Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Същата година оперната легенда Гена Димитрова му отправя покана за участия в честването й в галаспектаклите на операта „Набуко” на сцената на Софийската опера. Непосредствено след това концертира в Златната зала „Музикферайн” – Виена редом до оперния колос Николай Гяуров. Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса ”Хулиан Гаяре” – Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. Дебютът на сцената на оперния театър в Монте Карло в ролята на Де Грийо от „Манон” на Масне, както и поредицата концерти в Италия в памет на световноизвестния испански тенор Алфредо Краус му откриват пътя към световните оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” – Генуа, „Опера Бастий” - Париж, „Мариински театър” – Санкт Петербург, „Сан Карло” - Лисабон и мн. др. Гостува на оперните фестивали в Баден-Баден, „Звездите на белите нощи” – Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

В репертоара му са включени над 30 от централните тенорови партии в оперите „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин” и др. Партнирал е на едни от най-ярките оперни звезди на нашето време - Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девиа, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон, Карло Коломбара и др. Пял е под палката на диригенти от ранга на Бруно Бартолети, Мишел Пласон, Нело Санти, Валерий Гергиев, Михаил Юровски, Джанлуиджи Джелмети, Марк Минковски, Гюнтер Нойхолд, Даниеле Калегари, Ренато Палумбо и др.

Една от престижните изяви на прочутия варненец е на сцената на „Сан Карло” в Лисабон с „Трубадур” от Верди. Певецът участва в може би най-амбициозния проект на Световен оперен театър – реализация на трилогията „Трубадур”, „Травиата” и „Риголето”, чиито премиери се изпълняват в рамките само на една седмица. Критиката не пести суперлативите си за Иван Момиров, определяйки го като „един истински Манрико, достоен наследник на Корели и Павароти”, изпълнители на същата роля на сцената на „Сан Карло”. Серия концерти в „Аудиториум Паганини” в Парма и „Palazzo della cultura” в Болоня, под палката на Лорънс Фостер – главен диригент на Оперния театър в Марсилия, са сред гастролите на тенора в Италия през изминалите две години. Следва мащабно турне с най-известните тенорови арии на най-големите китайски сцени, в съпровод на оркестър „Тосканини”. Момиров е сред гостите и на галаконцертите, посветени на 200-годишнината от рождението на Верди, както и на майските оперни вечери на фестивала в Скопие – Македония, където като Алфредо от „Травиата” партнира на най-търсената сега в света изпълнителка на ролята на Виолета Ирина Лунгу. Към успешната му оперна кариера се добавя и дебютът на сцената на един от най-големите източноевропейски театри – Букурещката опера в гала спектакъл на „Бохеми” от Пучини.

На българска сцена Иван Момиров пее през последните години под диригентството на Владимир Гяуров в „Реквием” на Верди, излъчен пряко по БНР и гастролира в редица спектакли на Софийска опера и балет. Във Варна аплодирахме прекрасните му превъплъщения в ролите на Дон Хозе от операта "Кармен" и Дон Карлос от едноименната опера. Тази година, освен в концерта "Иван Момиров и приятели", ще се насладим на таланта му и в премиерата на „Адриана Лекуврьор” от Франческо Чилеа, която предстои в Опера в Летния театър – Варна 2015.


◊ ПРИЯТЕЛИТЕ

Един български бас, пял в най-авторитетните оперни театри по света, басът Юлиан Константинов, ще изпълни Ария на Алеко от едноименната опера на Сергей Рахманинов и Дует на Фауст и Мефистофел от оп. "Фауст" на Гуно, заедно с Иван Момиров. На варненска сцена Юлиан Константинов е осъществил няколко премиери – "Дон Карлос" (2002), "Атила" (2007) и "Борис Годунов" (2008), пял е Закария от "Набуко", участвал е и в няколко Оперни гала-концерта. В последно време Юлиан Константинов често се появява в медийното пространство в различно амплоа, но в операта той разгръща най-добре яркия си певчески и артистичен талант.

 

Мецосопраното Даниела Дякова в последните години е една от предпочитаните солистки в емблематичните роли на Кармен, Амнерис, Сантуца, Фенена, Еболи и др. във всички оперни театри на България. Съчетанието на ярък певчески талант, впечатляваща артистичност и физическа красота правят всеки неин спектакъл истински празник за сетивата. Даниела Дякова вече години наред съчетава артистичната си дейност като солистка на Старозагорската опера с длъжността директор на Симфоничния оркестър на Сливен. Приятелството й с Иван Момиров се дължи на съвместните им певчески изяви. На концерта на 24 април тя ще изпълни Ария на Принцеса де Буйон от оп. "Адриана Лекуврьор" и Дует на Адалджиза и Полионе от оп. "Норма" от Белини, заедно с Иван Момиров.

 

Даниела Димова – сопран завършва оперно пеене в Националната музикалната академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Реса Колева (1990), специализира в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим при проф. Маргарита Лилова и италианско bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия. От 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера. След спечелени конкурси става директор на Оперно-филхармонично дружество Варна (2009) и директор на Театрално-музикален продуцентски център, обединяващ Драматичен театър “Стоян Бъчваров” и Държавна опера Варна (от 2010). Завършила през 2014 г. и магистратура по специалността „Арт-мениджънт” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Даниела Димова съчетава успешно творческата с административната дейност. В репертоара й има над 25 оперни сопранови солови роли, както и голям брой произведения от кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни. Носител е на редица престижни награди, сред които Награда “Варна”, “Кристална лира” на СБМТД през 2007 г., “Златно перо” (2011) на Радио Класим ФМ и Галерия "Макта". В концерта на 24 април Даниела Димова ще изпълни Ария на Мими из операта ”Бохеми” на Пучини и дуети с Иван Момиров.

Йоана Железчева завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, дебютира на сцената на Софийската опера и балет, сега е солистка на Държавната опера в Бургас. Участва в множество продукции в България и като гастролираща артистка в Европа, за което получава ласкави отзиви от взискателната музикална критика. Изгражда запомнящи се образи в постановките „Дон Карлос“,“Манон Леско“, „Трубадур“, „Мадам Бътерфлай“, „Аида“. Тя ще изпълни Ария на Елизабет от оп. „Дон Карлос” от Верди и Дует на Чо-Чо-Сан и Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” от Пучини. 

Басът Евгений Станимиров е роден във Варна. Приятелството с Иван Момиров не е случайно – и двамата са възпитаници на Френската гимназия в родния си град. През 1997 г. Евгений Станимиров завършва ДМА в София, а след това специализира в Академията за млади оперни певци на Театър ла Скала, Милано. Лауреат е на Националния конкурс „Светослав Обретенов“ (1995) и носител на първа награда от международния конкурс „Джузепе ди Стефано“ – Трапани, Италия през 2001 г. Като солист на Варненската, в кратък период и на Бургаската опера, се представя в разнообразен оперен репертоар, включващ партиите на Зарастро във „Вълшебната флейта“, Лепорело в „Дон Жуан“, Фигаро в „Сватбата на Фигаро“, Силва в „Ернани“, Атила в „Атила“, Закария в „Набуко“, Филип ІІ в „Дон Карлос“ и много др. С последната роля успешно дебютира и на сцената на Софийска опера и балет през 2012 г. От многобройните му участия на италиански оперни сцени особено се открояват ролите на Рамфис в „Аида“ под режисурата на Франко Дзефирели в родното място на Верди – Бусето, както и в театрите в Равена, Тревизо и Бари; Граф Рудолфо от „La Sonnambula“ в Трапани; Сценичния директор в постановката „Вива ла мамма“ в Театър Ла Скала - Милано; Банко в „Макбет“ в Театро Комунале “Лучано Павароти“, Модена и Театро Комунале, Болцано; Спарафучило в „Риголето“ на сцената на Театро Сочале Комо, Театро Арчимболди в Милано, Театро Понкиели в Кремона и др.; Пистола във „Фалстаф“ в Театро Верди, Бусето с Ренато Брузон; участва в съвременната опера „Кучешко сърце“ от Раскатов на сцената на Театър Ла Скала и др. През ноември 2013  с успех дебютира като Закария в „Набуко“ в Театър Аудиториум - Тенерифе, Испания. От концертната дейност на певеца дълбоки впечатления оставят двата концерта в Ла Скала, единият от които под диригентската палка на Рикардо Мути, а другият – в Театро Комунале ди Сао Пауло, Бразилия. Евгений Станимиров е подготвил за концерта Ария на Банко из оп. „Макбет” на Верди.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.04.2015 г. 12:04