Музика

Концерт на дуо Божидар Братоев (цигулка) - Валентина Гюлева (пиано)

Ще звучат сонати от Моцарт, Бетовен и Григ

Концерт на дуо Божидар Братоев (цигулка) - Валентина Гюлева (пиано)


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на дуо Божидар Братоев (цигулка) - Валентина Гюлева (пиано)

На 28 април от 19.00 часа в столичната зала БИАД на ул. "Раковски" 108 ще свири дуото Божидар Братоев (цигулка) - Валентина Гюлева (пиано). Това е вторият концерт от цикъла "Музикални вторници в Зала БИАД", организиран от списание "Арт панорама". Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2015 г.

Програма на концерта:

. В. А. Моцарт: Соната си бемол мажор
КV 454
- Largo. Allegro
- Andante
- Allegretto

. Л. ван Бетовен: Соната Фа мажор Оп. 24, „Пролетна“
- Allegro
- Adagio molto espressivo
- Scherzo. Alegro molto
- Rondo. Alegro ma non troppo

. Едвард Григ: Соната до минор Оп. 45
- Allegro molto ed appassionato
- Allegretto espressivo alla Romanza
- Allegro animato


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Божидар Братоев е цигулар и диригент, роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия - при Трендафил Миланов, и Българската държавна консерватория - в класа на проф. Емил Камиларов и Дина Шнайдерман. През 1968 г. е семинарист при Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската (Ленинградската) консерватория при известния цигулар и педагог проф. Михаил Вайман.
Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в много европейски страни.

От 1970 до 1983 г. е концертмайстор на Камерния оркестър на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Същевременно работи и като асистент на чешкия диригент Олдржих Пипек, а след неговата смърт през 1979 г. продължава да дирижира оркестъра. Паралелно концертира и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Нови Сад, Скопие.

От 1983 г. Божидар Братоев живее във Франция. Най-напред е концертмайстор на Овернският камерен оркестър в Клермон Феран, а през 1986 г. след спечелен конкурс е назначен за музикален директор, солист и концертмайстор на Националния камерен оркестър от Тулуза, с който постига многобройни успехи, между които "Златен лазер" на Френската академия за компакт диска "Бритън". За Радио “Франс Мюзик“ реализира многобройни записи от световната музикална съкровищница.

Понастоящем работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте Карло, с който гастролира в Париж, Ню Йорк, Вашингтон, Монреал, Рио де Жанейро, Сан Пауло, Бразилия, Дюселдорф, Атина, Истанбул, Анкара, Тел-Авив и др. Същевременно ръководи и камерния ансамбъл “АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако. Божидар Братоев е и професор в Музикалната академия “Принц Рение III” - Монако.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София, в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно).

Професионалната активност на Валентина Гюлева се осъществява в концертната, педагогическата и научно-изследователската област. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.




Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
20.04.2015 г. 22:51
Етикети:
Зала БИАДконцерткамерна музикацигулка
Валентина Гюлева
Божидар Братоев
Посетено:
2039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21252-kontsert-na-duo-bozhidar-bratoev-tsigulka-valentina-gyuleva-piano