Музика

Концерт на Нов симфоничен оркестър

Нов симфоничен оркестър представя в един необичаен концерт музикален дует с две забележителни произведения

Концерт на Нов симфоничен оркестър


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 април от 19:30 часа Нов симфоничен оркестър и Софийската филхармония ви канят в Зала "България".

Концертът е част от програмата на оркестъра „Да си върнем музикалните таланти на България”, която се реализира вече трети сезон. Заедно с Майкъл Тортън, дългогодишен първи валдхорнист на Симфоничния оркестър на Колорадо пристига и българинът Кольо Плачков, който от 20 години живее и прави кариера в САЩ. Петко Димитров е от 10 години в Америка, където работи за три симфонични оркестъра. По време на гостуването си, музикантите ще направят и майсторски класове в Пловдив и София.

Във втората част на концерта ще прозвучи Трета симфония от Бетовен.

Солисти на концерта на Нов симфоничен оркестър ще бъдат валдхорнистите Майкъл Тортън и Кольо Плачков, а диригент е Петко Димитров, музикалният директор на състава.

Насладете се на музиката на Джоакино Росини, Антонио Росети, Фридрих Вит и Лудвиг ван Бетовен на 26 април от 19.30 часа в Зала "България".

Концертът ще бъде под патронажа на Посланика на Н. В. Кралят на Белгия, г-жа Аник ван Калстер, почетен патрон на оркестъра за този сезон, и е организиран с любезното съдействие на Посолството на САЩ.


◊ ПРОГРАМА

Росини - Увертюра “Копринената стълба”

Росети - Концерт за две валдхорни и оркестър

Вит - Концерт за две валдхорни и оркестър

Бетовен - Симфония №3

Диригент: Петко Димитров

Солисти: Майкъл Торнтън, САЩ и Кольо Плачков

Билети на цени от 8, 10 и 12 лева ще намерите на касата на Софийска филхармония в Зала "България", ул. "Аксаков" 1, тел. 029877656

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА И СОЛИСТИТЕ

Петко Димитров, диригент

Понастоящем Петко Димитров е музикален директор на Нов симфоничен оркестър, Младежкия оркестър на Западен Кънектикът (Western Connecticut Youth Orchestra) и Младежки симфоничен оркестър “Лейкланд” (Lakeland Youth Symphony). Маестро Димитров също така е главен диригент на Младежки симфоничен оркестър “Джеминай” (Gemini Youth Symphony Orchestra) и помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Риджфийлд (Ridgefiled Symphony Orchestra). От февруари 2015 г. Петко преподава оркестрово свирене и ръководи симфоничния оркестър на колежа “Маханайм” (School of Mahanaim) в щата Ню Йорк. През 2004 г. г-н Димитров завършва магистърската си степен по оркестрово дирижиране в Университета на Мичиган, гр. Ан Арбър, под ръководството на проф. Кенет Кислър. През 2006 г. завършва обучението си с проф. Густав Майер в Консерваторията „Пийбоди“, Университет „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, където следва в Следдипломна програма (Graduate Performance Diploma) по оркестрово дирижиране. През сезон 2007/2008 на г-н Димитров е присъдена стипендия на Фондация „Бруно Валтер“, с която се награждават реализиращи се млади диригенти и която им предоставя парична награда за по-нататъшно развитие на кариерата им. Г-н Димитров два пъти е избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти „Джордж Солти“.


Майкъл Тортън, валдхорна

От 1997 г. Майкъл Торнтън заема позицията на първи валдхорнист на симфоничния оркестър на Колорадо. Той е бивш първи валдхорнист на симфоничния оркестър на Хонолулу и е участвал като гостуващ първи валдхорнист в концерти на камерния оркестър на Сейнт Пол и симфоничния оркестър на Торонто. Майкъл не само постоянен гост-музикант Филаделфийска филхармония, като участва в концертите, турнетата и звукозаписните проекти. Някои от фестивалите, на които е участвал, са Фестивалът за камерни оркестри в Санта Фе, Музикалният фестивал в Моуаб, Музикалният фестивал „Браво! Вейл“ – Вейл Вали, Фестивалът „Мейнли Моцарт“, Музикалният фестивал на университета в Колорадо и Фестивалът в Сполето. Майкъл е доцент и преподавател по валдхорна в Университета на Колорадо в Боулдър, а негови възпитаници свирят в оркестри по целия свят.

 
Кольо Плачков, валдхорна

От 2011 г. насам Кольо Плачков заема позицията на втора/трета валдхорна в симфоничния оркестър на Колорадо. В момента Плачков е доцент и преподавател по валдхорна в Университета „Метрополитан стейт“. През миналото лятото гостува на Фестивала „Феърбанкс самър артс“ в Аляска и Музикалния център „Роки ридж“ в Естес Парк, Колорадо. Плачков получава позицията на пръв валдхорнист в симфоничния оркестър на Остин, малко след като завършва висшето си образование в консерваторията „Джулиард скул“ и още по време на редовното си обучение за получаване на магистърска степен в Университета „Райс“.


Автор:
Нов симфоничен оркестър
Публикация:
19.04.2015 г. 13:16
Посетено:
1386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21233-kontsert-na-nov-simfonichen-orkestar