Музика

Цигулково дуо Станков-Радионов с концерт в Зала БИАД

Двамата виртуози свирят заедно вече 40 години

Цигулково дуо Станков-Радионов с концерт в Зала БИАД


◊ СЪБИТИЕТО

Двама от най-големите ни майстори на цигулката – Ангел Станков и Йосиф Радионов, ще излязат заедно с пианистката Зорница Радионова на сцената на столичната зала БИАД (ул. „Раковски” 108, ет.2) на 21 април от 19.00 часа.

Събитието е част от цикъла камерни концерти „Музикални вторници в Зала БИАД”, осъществяван от списание „Арт панорама” с подкрепата на програма „Култура” на Столична община за 2015 г. Ще звучат творби на Вивалди, Хайдн, Бокерини, Петко Стайнов и др.


Точно преди 40 години цигулковото дуо Станков-Радионов дебютира публично в залата на Музикалната академия. Успехът подбужда младите музиканти да възкресят забравени и малко познати шедьоври за две цигулки, цигулка и виола, редки камерни комбинации, както и концерти с оркестър. Появяват се и нови композиции, написани от изтъкнати автори с посвещения на дуото: Владимир Панчев, Михаил Пеков, Велислав Заимов, Марин Големинов, Джордж Нюсън, Дора Драганова и др.

Музикантите получават покани за концерти в Лондон (Уигмор хол и др.) и записи за ВВС - Лондон и Оксфорд, Московската консерватория, Гевандхаус - Лайпциг, Операта в Ница... Първият конкурс и фестивал за камерна музика в Осака (1992) им носи златен медал и първа награда, последвани от концертно турне в Япония в най-прочути концертни зали (Сънтори хол - Токио, Изуми хол - Осака и др.). Дуото е носител и на редица други отличия у нас и по света - Златна лира, Кристална лира, медал "Барток", диплом от Световния младежки фестивал в Москва (1986), почетно софийско гражданство (2014) и т.н. Записите им звучат по много европейски, руски и японски радиостанции и телевизии, както и на наши и чужди грамофонни плочи, касети и CD.

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
13.04.2015 г. 21:57
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21194-tsigulkovo-duo-stankov-radionov-s-kontsert-v-zala-biad