Музика

Фантомите на мюзикъла се завръщат в Старозагорската опера

Ново издание на концерта „Фантоми на мюзикъла“ - 22 април, 19 часа

◊ ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ

На сцената на Държавна опера Стара Загора на 22 април – два пъти по-красиво, три пъти по-танцувално, четири пъти повече гласове, пет пъти повече настроение – ще има в новото издание на концерта „Фантоми на мюзикъла“. За участие в него от столицата пристигат две от приказните дами на джаза – Милица Гладнишка и Весела Морова. Трапчинките на първата дама са ви познати и от телевизионния екран, а гласът и звучи още във вас след участието и в концерта Джаз Коледа в Операта - на Стара Загора.

Весела Морова е възпитаник на музикалния колеж Бъркли, където участва в разнообразни формации за джаз, етно, и уърлд музика. Наред с джаза, Весела активно въвлича състуденти в проекти за българска вокална етно музика, с които спечелват специално признание от президента на Бъркли. Дълго време е и част от етно-рок формацията Bury Me Standing. Една година е водеща и създател на радиопредаване за балканска музика. Разпалва се по латино джаза и южните ритми докато е вокалистка в бостънската група “Black Sea Salsa Band”. През 2012 Весела се завръща в България и продължава професионалното си музикално развитие с вокалния педагог Даниела Станкова. Работи съвместно с джаз музиканти като Наско Попов, Борислав Петров, Калин Жечев, Радослав Славчев, Денис Гоев, Миро Иванов, Александър Логозаров, Антони Дончев, Борис Таслев, Лазар Бенов, Митко Карамфилов, и други. Прави записи с Биг Бенда на БНР и е член и аранжор на акапелна група Spectrum. През лятото на 2013 стартира проект за бразилска музика “After Sunrise”, който прераства в една разширена формация.

Защо толкова хора по света харесват мюзикъла? Защото той дава сигурния ефект на „щастливото хапче”. Действа като магнит за търсещите щастливият край на приказката. Един театрален историк разказва, че по времето на голямата депресия в САЩ само сцените са успявали да вдъхнат надежда и упование. „Там беше единственото място, където можеше да мечтаеш”, пише в едно писмо Джуди Гарланд, вечната изпълнителка на Дороти от „Магьосникът от Оз“. Нейното жизнерадостно излъчване трябвало да повлияе на потиснатите от грижи и безизходица хора. И днес киното продължава да използва тези инструменти на масово внушение. Въпреки възхода на филмовата индустрия след Втората световна война сцените на Бродуей от своя страна откриват и създават филмови звезди и продължават да се конкурират и най-мащабните филмови продукции.

Днес основните критики към бродуейските продукции са свързани със значителните финансови ресурси, изразходвани за екстравагантни костюми, техника, музикални ефекти, огромните танцови състави и всичко, изграждащо магическия свят на мюзикъла. Отговорът на продуцентите е кратък, изчерпателен и циничен: „Цената на щастието е висока.”


Заповядайте на 22 април от 19 часа в Държавна опера Стара Загора!

Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
15.04.2015 г. 14:09
Посетено:
1315
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21185-fantomite-na-myuzikala-se-zavrashtat-v-starozagorskata-opera