Музика

Проф. Жени Захариева и Фидоси Керчев гост-солисти в концерта на Русенска филхармония

9 април, 19.00 часа, зала Филхармония - Русе

Проф. Жени Захариева и Фидоси Керчев гост-солисти в концерта на Русенска филхармония


◊ СЪБИТИЕТО

На Велики четвъртък от Страстната седмица – денят, изпълнен с толкова много символика, пианистите проф. Жени Захариева и младият Фидоси Керчев ще са солисти в концерта на Русенска филхармония.

Под диригентството на Владимир Бошнаков пианистите ще изпълнят на 9 април, от 19.00 часа в зала Филхармония Концерт за пиано и оркестър, ла минор от Шуман и Концерт за пиано и оркестър №1, си бемол минор от Чайковски.


◊ ПРОГРАМАТА

Концертът за пиано и оркестър от Роберт Шуман е „шлагер” в клавирната литература. Вдъхновен е от любовта на Шуман към Клара Вик. Композиторът пише своята творба  първоначално като фантазия за пиано, която обаче три години по-късно "прераства" в концерт. Концерт, който е сред най-любимите и за пианистите, и за публиката.

Първият клавирен концерт на Пьотр Илич Чайковски е представен премиерно на публиката в Санкт-Петербург и Москва през есента на 1875. Първоначално Концертът е бил посветен на Николай Рубинщайн – изтъкнат пианист, основател на Московската консерватория и неписан законодател на музикалния живот в Русия. Рубинщайн открито признава, че не харесва произведението и отказва да го дирижира, в отговор на което композиторът заличава името му от титулната страница и го заменя с това на Ханс фон Бюлов. Бюлов става първи изпълнител на Концерта в Съединените щати (в Бостън на 25 октомври 1875) и активен негов популяризатор. Успехът сред публиката и критиката е толкова голям, че и самият Чайковски остава изненадан.

На фона на изключителната популярност на творбата вече повече от век, забавен изглежда начинът, по който някога е бил квалифициран като „непретенциозен клавирен концерт”. Концертът е виртуозен, ефектен, подчертано патетичен, изразява любов към живота и опиянение от прекрасните му страни.


◊ СОЛИСТИТЕ

Пианистката проф. Жени Захариева развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка. Проф. Жени Захариева е участвала в най-престижните фестивали у нас и чужбина. Виртуозната пианистка е инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос-Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива проф. Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство. Професор Жени Захариева е носител на редица престижните награди а. От 2000 до 2012 г. е била председател на Съюзът на Българските музикални и танцови дейци.

Фидоси Керчев е роден на 26 май 1998 г. в Разград. Свири на пиано от 7-годишна възраст в Детската музикална школа “Илия Бърнев“ в родния си град с преподавател Галина Героева. От 2012 г. е ученик в Националното музикално училище “Любомир Пипков“ в София, в класа по пиано на Любов Шишева. Фиодоси Керчев печели награди от престижни конкурси у нас и в чужбина. През 2013 г. младият пианист изнася самостоятелен концерт в Български културен център в Париж, участва във Фестивала “Салон на изкуствата“ - София. През месец юни 2014 г. се дипломира в ниво ”Супериор” на известната „La Schola Cantorum” - Париж и продължава обучението си в ниво „Виртуоз”. През 2014 г. участва във Фестивал ”Софийски музикални седмици” и Фестивал „Варненско лято”. През 2015 г. е включен в съвместната инициатива за популяризиране на класическата музика  на летище София и Френски културен институт. Взема участие в музикални академии в Сан Даниеле - Италия, Бургундия - Франция, Русалка - България. Участвал е в майсторски класове на известни професори от България, Япония, Франция, Русия, Италия.


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Владимир Бошнаков
е роден в гр. Плевен в семейство на потомствени музиканти. През 1990 завършва музикалното училище „П. Пипков” в родния си град и през 1995 г. се дипломира като магистър по хорово дирижиране и кларинет в Национална музикална академия „Панчо Владигеров” – София. В периода 1999-2001 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Васил Казанджиев. На 25-годишна възраст дебютира на сцената на Плевенска филхармония със солист проф. Петко Радев. Като диригент се изявява се на сцените на филхармониите в Плевен, Пловдив, Шумен, Видин, камерният оркестър в Добрич, на оперите във Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Благоевград и на сцената на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов” Велико Търново. През 2002 участва в създаването на камерния оркестър „Студио Примо” и в продължение на 6 години е негов постоянен диригент. Със „Студио Примо” осъществява множество концерти с именити солисти като Васко Василев, Светлин Русев, Йалдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и др. Работил е с режисьорите акад. Пламен Карталов, проф. Светозар Донев, Димитър Шарков, Марио Николов и Христина Ангелакова. Дирижира  на фестивалите „Аполония” и Лауреатски дни „Катя Попова” гр. Плевен. В периода 2005-2010 е главен диригент на Музикално-Драматичен театър „К. Кисимов” Велико Търново. През сезон 2011-2012 е главен диригент на Плевенска Филхармония. Понастоящем е диригент в Държавна опера – Русе.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
07.04.2015 г. 15:49
Посетено:
1190
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21172-prof-zheni-zaharieva-i-fidosi-kerchev-gost-solisti-v-kontserta-na-rusenska-filharmoniya