Музика

Концерт „Gloria Tibi Trinitas“

В програмата: Духовна музика от Средновековието и Ренесанса

Концерт „Gloria Tibi Trinitas“


◊ ПОКАНА

Приятели на музиката,

В дните около един от най-важните дни за Християнския свят – Възкресение Христово, музикантите от ансамбъла за старинна музика „Saltarello” ви канят на концерта „Gloria Tibi Trinitas“. В него ще прозвучат творби, разкриващи магията на средновековната музика и нейния преход към епохата на Ренесанса, време, в което изкуството ще се приближи до човека и неговите афекти, но същевременно ще продължи да е все така боговдъхновено.

Очакваме ви на 7 април от 19:00 ч.
в Камерна зала „България“:

Ана Иванова – виел, цигулка
Катя Вълева – виел, цигулка
Емил Михов – виола да гамба, блокфлейти
Миглена Павлова – сопран
Ивайло Донков – тенор
Янко Маринов – бас


„Gloria Tibi Trinitas“ („Слава Тебе Троице“) са думи на грегориански хорал, чиито трансформации са показателни за историята на музиката и нейния преход от Средновековието към Ренесанса.

Джон Тавернер (ок. 1490-1545) прави обработка за консорт от виоли да гамба на фрагмент от своята меса „Gloria tibi trinitas“, заимстван от частта „Benedictus“, при думите „In nomine Domini“. Тази обработка впоследствие става модел за още много творби, базирани на същия грегориански хорал.

В концерта ще бъдат съпоставени две епохи от европейската музикална история: oт една страна Средновековието, с неговото „камерно“ звучене, предимно анонимни автори и по-непривични за съвременния слух интервали и ритми, и от друга – Ренесанса, с богатството на хармонии и имитиращи се гласове. Ще прозвучат както анонимни духовни произведения – от ръкописите от Хуелгас, Монтсерат и други, така и произведения от известни автори – Гийом Дюфай, Уилям Бърд, Томас Талис, Джон Даулънд и други. За интерпретацията ще допринесат и използваните копия на старинни инструменти – средновековни виели, виоли да гамба и блокфлейти.


Билети на касата на Зала "България" и на www.ticketplus.bg


Автор: Пламен Петров
04.04.2015 г. 15:22
Посетено: 640
Етикети: ансамбъл Saltarello, старинна музика, концерт, Gloria Tibi Trinitas, духовна музика
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21156-kontsert-gloria-tibi-trinitas