Музика

Спектакли и гастроли във Варна

Музикален афиш - месец май

◊ ОПЕРА

В майския афиш присъстват едни от най-обичаните оперни заглавия.

На 10 май - най-новата постановка - операта Лучия ди Ламермур от Гаетано Доницети с участието на Ана Гемеджиева (в ролята на Лучия), Ростислав Пеев  (в ролята на лорд Хенри Астон), Евгений Станимиров (Раймондо) и др. Специално следва да се отбележи участието на Арсений Арсов в ролята на Едгард – един безспорен ярък талант и проникновен интерпретатор на тази роля.

Оперите Аида и Трубадур от Верди са акцент в майската програма. 
Солистките на Варненска опера Линка Стоянова (сопран) и Бойка Василева (мецосопран) ще си партнират в спектаклите на Аида (15 май) и Трубадур (26 май).

Теноровите партии на Радамес (Аида) и Манрико (Трубадур) ще бъдат изпълнени от младия кореец Хон Лий.

В ролята на Амонасро (Аида) ще участва солистът на Софийската национална опера, баритонът Нико Исаков, а в ролята на Граф ди Луна в спектакъла на Трубадур ще гостува Венцеслав Анастасов.


◊ ОПЕРЕТА

Началото и края на май са под знака на оперетния жанр.

На 3 и 8 май ще бъде представено българското класическо заглавие - оперетата Българи от старо време от Асен Карастоянов  по едноименната повест на Любен Каравелов.

Успехът на спектакъла в голяма степен се дължи на колоритните комици Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) и Стефан Рядков (Дядо Либен). Идеята за съчетаването на актьорската игра със стилистика, близка по характер до оперното музициране, е на режисьора Николай Априлов. Така се създава тази нестандартна смесица, която безспорно провокира интереса на публиката.

На 29 май под диригенството на Юли Дамянов е спектаклът Царицата на чардаша от Имре Калман.


◊ МЮЗИКЪЛ

Младите зрители ще могат да видят на 17 май от 11,00 часа своите връстници от Детска опера – Варна в най-новата постановка, чиято премиера беше през март – мюзикъла Уестсайдска история от Ленард Бърнстейн.

Сюжетът е частично базиран върху пиесата “Ромео и Жулиета” на  Шекспир, като мястото на действието са градските гета на Ню Йорк. Съвременните Монтеки и Капулети са две банди - от местни бели младежи (Ракетите) и пуерторикански имигранти (Акулите). Те се сражават по детински сериозно за надмощие по улиците, които считат за своя територия.

Това, което е можело да остане само игра за мерене на мускули, се превръща в трагедия.


◊ ТАНЦ

Танцовият спектакъл Стената (The Wall) на 19 май е по музика на култовата група Pink Floyd. Той ще заинтересува не само тийнейджърите, а и техните родители, за които рок идолите бяха забранена територия отвъд "желязната завеса". Благодарение на хореограф-постановчика Тарек Асам от Германия спектакълът The Wall беше реализиран като копродукция с Държавния театър – Гисен (Германия).

Войната, паметта, човешката жестокост, самотата се съчетават с ефектната сценография. Танците се доближават до пантомимата и телевизионните клипове, характерни за  музикалната индустрия днес. А за безспорните качества на музиката на Pink Floyd е излишно да се говори. Тя разтърсва със своята изразителност и актуалност повече от четвърт век след като е създадена.

Постановката The Wall е плод на сътрудничеството на Тарек Асам с художествения ръководител на варненската балетна трупа Екатерина Чешмеджиева – дългогодишна примабалерина на Варненската опера. Тя участва като хореограф и изпълнител във втория спектакъл на Варненската балетна трупа - Остави ме да съм на 22 май.

Спектакълът съдържа две части. Първата от тях,  Еньовденска лудория – адаптация по Сън в лятна нощ от Шекспир, музика Феликс Менделсон-Бартолди и Жул Масне, е решена в традицията на класическия танц. Във втората част, Alter ego (Другото аз), хореографът Константин Илиев представя със средствата на модерния танц сложните колебания в съществуването на съвременния човек. Философски вглъбената късноромантична музика на Рихард Щраус и Рихард Вагнер и поезията на Матилде Везендонк и Херман Хесе допринасят да се създаде неповторимата атмосфера на мистика и чувственост.

Третият балетен спектакъл в програмата на Варненска опера е на 28 май и включва Традиционния годишен концерт на балетните паралелки при Националното училище по изкуства “Добри Христов” – Варна.
Във Варна, една от световните балетни столици, вече има дългогодишна традиция в обучението на млади таланти. 

В навечерието на предстоящия Международен балетен конкурс през месец юли, публиката ще има възможност да се срещне с бъдещите кандидати на артистичната танцова слава.
Автор:
Публикация:
20.04.2006 г. 23:41
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2114-spektakli-i-gastroli-vav-varna