Музика

Оркестър "Карандила" пред европейско турне

Улично шествие из София открива Джаз Фест +

Оркестър "Карандила" пред европейско турне


◊ ОРКЕСТЪР "КАРАНДИЛА"

Истинските музикални класици на Сливен – оркестър “Карандила” се подготвят за поредното си европейско турне. Различното този път е че то е промоционално и е посветено на новоиздаденият им в началото на тази година албум „Cyclops Camel”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЕВРОТУРНЕТО

Турнето ще продължи почти месец и след завръщането си на 23 май музикантите ще представят новата продукция и в София. Датите са както следва:

. 26.04 Budapest / HUN
. 28.04 Torgau / D
. 29.04 Torgau / D
. 01.05 Hannover / D
. 02-13.05 Belgium Tour / B
. 18.05 Linz Brass Fest / A
. 20.05 Angermünde Festival / D
. 21.05 Wien / A


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "КАРАНДИЛА"

“Karandila Gypsy Brass Orchestra” станаха известни под това име по време на участието си в престижния фестивал Jazz Across The Border проведен в Берлин през 1999 г. Оркестърът записа съвместни участия с Горан Брегович и Милчо Левиев, след това получи ангажименти и за Виенската Фолксопер. С участието преди 3 години в Брюксел на фестивала “Европалия”, който беше посветен на България, Карандила привлякоха вниманието на феновете на балканската музика и у нас. Свирили са в почти всички европейски столици – от Амстердам до Прага и от Стокхолм до Палермо.
Карандила е един от най-компактно звучащите и динамични брас оркестри за стила. Няма да чуете нестройна и хаотична музика каквато обикновено се асоциира с подобни формации. Вместо това те ни поднасят типичната за българския фолклор (в изпълненията на ръченици и хора) енергичност и жизненост. Запазена марка за Карандила е характерния отлично синхронизиран оркестров брас звук. Техните композиции ще приковат вниманието ви с прецизния ъптемпо бийт и невероятни тромпетни импровизации които преминават от джаз в цигански мелодии.


◊ УЛИЧЕН ПАРАД ОТКРИВА ВТОРИЯ JAZZ+ ФЕСТИВАЛ

Музикантите откриват Втория Jazz+ фестивал с уличен парад - нотка Ню Орлийнски традиция, интерпретирана с чувство за хумор от един изключителен брас бенд. С това музикантите започват и техния промоционен „Cyclops Camel Tour” организиран по повод излизането на последния им албум в началото на тази година. Музикантите ще изпълнят няколко специално аранжирани за фестивала композиции, както и работи от новия албум – „Камилата Циклоп”.

Групата ще свири в движение от лятното трамвайно ремакре на единствения по рода си „ретро”-трамвай от 1901 г. Дефилето ще мине по маршрут Пл. Възраждане – бул. Хр. Ботев – бул. Мария Луиза – бул. Витоша, пазар Иван Вазов – бул. Витоша – бул. Хр. Ботев – ул. Граф Игнатиев и ще завърши в 17:30 с кратък концерт на групата пред столична Библиотека. Непосредствено след това музикантите ще отпътуват за Будапеща където на следващия ден имат концерт.

Автор:
Джаз +
Публикация:
20.04.2006 г. 23:14
Посетено:
3706
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2113-orkestar-karandila-pred-evropeysko-turne