Музика

Специалната изненада на Джаз +

Боса нова и група "Елдиса"

◊ СЪБИТИЕТО БОСА НОВА

Специалната изненада на фестивала Джаз +, която влезе в последния момент в програмата, е групата, възродила старите диско соул парчета от 70-те и 80-те в боса нова вариант  - Елдиса.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СТИЛА

Рано или късно това трябваше да се случи – откакто боса нова се превърна в глобален стил, продуцентите на поп ориентирана музика опитаха фузии с всевъзможни джаз и уърлд стилове и беше само въпрос на време това да се случи и с диско и соул музиката на 70-те.
 
Настоящият проект принадлежи на BlueFish продуцента Rio и бразилския китарист Есиу Пeрейра. Идеята е да се направят акустични боса-лаундж версии на селекция от наистина популярни хитове, такива като Stayin’ Alive, Ring My Bell или Go West по начин, по който никой до момента не ги е чувал. Това, разбира се, значи и нов глас.

На организирания от продуцентите кастинг се явяват повече от 120 изпълнителя, а избора е толкова труден, че в крайна сметка за продукцията са ангажирани три изпълнителки: de L’amour и Marcia с корени в Карибите и родената в Ню Йорк, живееща в Швейцария Chloé. Аранжиментите са на класики от Bee Gees, Abba, Дона Съмър, Майкъл Джексън, като повечето са в даунбийт темпо. Деликатна акустична китара с типично за боса нова звучене и изключително ненатрапчив ембиънт бекграунд придружават нежните и екзотични гласове на изпълнителките.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Мястото, което тепърва ще влиза в Джаз е Кул Хаус Дали, а денят на концерта е 3 май.
Автор:
Джаз +
Публикация:
20.04.2006 г. 22:22
Етикети:
Посетено:
648
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2112-spetsialnata-iznenada-na-dzhaz