Музика

Европейски музикален фестивал във Варна

Чайковски и Григ в изпълнение на Веселин Станев

◊ СЪБИТИЕТО

След успешния Великденски фестивал, който привлече интереса на повече от 3 500 зрители, на 5 май на сцената на Варненска опера се открива Европейският музикален фестивал. Под диригентството на Станислав Ушев солист ще бъде талантливият български пианист Веселин Станев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИАНИСТА

Веселин Станев е роден във Варна през 1964 г. и възпитаник на Варненското музикално училище, той от най-ранна възраст е носител на многобройни награди. Между тях с особена стойност са Сенигалия – Италия и Концертино - Прага. През 1981 г. е приет в Българска държавна консерватория в класа по пиано на проф. Константин Ганев. През 1982 г. на конкурса “Чайковски” получава наградата за най-добро изпълнение на задължителната пиеса. През 1983 г. постъпва в Московската държавна консерватория в класа по пиано на проф. Дмитри Башкиров, която завършва с отличие през 1988 г.
Като студент през 1986 г. на международния конкурс “Маргарита Лонг” е отличен с три награди: “Гран при”, Специалната награда на принца на Монако за най-добро изпълнение на задължителната съвременна пиеса и Специалната награда на младите френски артисти.

От 1988 г. специализира в Париж при Алексис Вайсенберг, който го представя през 1989 г. на “Парижки вечери” в опера “Бастилия”.
През 1991 г. участва на Международния фестивал за млади музиканти в Швейцария с рецитал и като солист на Бамбергските симфоници под диригентството на Армин Жордан.

Участвал е с рецитали на международните фествали в Екс ан Прованс - Франция, Алгарве - Португалия, Бад Рагац - Швейцария, Виенски летен музикален фестивал - 1992 и 1993 г., фестивала “Виенска класика ‘92”, фестивалите “Софийски музикални седмици”, “Варненско лято”, “Аполония” и “Мартенски музикални дни”.
Бил е солист на Парижкия младежки оркестър, Филхармоничния оркестър на Монте Карло под диригентството на Юбер Судан, Симфоничния оркестър на гр. Лил, както и на повечето от симфоничните оркестри в България. От няколко години е в Париж. Изнася рецитали в Париж, Лион, Ница, Гренобъл, Руан, Лил, Тулуза и други градове. Концертирал е в много страни на Европа, Русия и Япония.

През 1994 г. участва в турне из Германия като солист на Симфоничния оркестър на Шлезвиг Холщайн, под диригентството на Йоахим Вилерт. През 1995 г. изнася концерти в Германия и Япония, както и на Залцбургския фестивал. Има записи за Радио София, Радио Франс, както и видеозапис рецитал в Българската национална телевизия.


◊ В ПРОГРАМАТА ЩЕ ЧУЕТЕ

Програмата за концерта на 5 май включва Симфония № 5 в ми минор от П. И. Чайковски. Създадена по време на творчески разцвет за композитора (1888), тази мащабна творба е плод на изключително интнзивен труд. Завършена е за по-малко от три месеца. В основата на нейното съдържание е темата за съдбата на човека, превъзмогващ след драматична вътрешна психологическа борба, силите на злото и разрушението.

Второто произведение от програмата на 5 май е Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Едвард Григ. Роден в Берген, учил в Лайпциг и Италия, той посвещава живота си на композиторска, музикално-просветителска и обществена дейност за утвърждаване на националната норвежка музика. Срещите му с Лист и Чайковски са особено плодотворни за развитие на неговия талант.

Концертът за пиано и оркестър в ла минор безспорно е най-мащабното му произведение. След гениалните концерти на Шопен и Шуман, Григ създал още един съвършен образец на лирическия клавирен концерт. Романтическа свобода, яркост в изявата на чувствата, тънки лирико-психологически нюанси в музиката характеризират този забележителен концерт.
Автор:
20.04.2006 г. 17:46
Посетено: 562
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2111-evropeyski-muzikalen-festival-vav-varna