Музика

„Приказки за тромпет” от Фортисимо Фамилия в зала „България”

С участието на Петър Македонски (солист), Сандра Петрова (актриса) и Диан Чобанов (диригент)

 „Приказки за тромпет” от Фортисимо Фамилия в зала „България”


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 март (събота) и 29 март (неделя) в Камерна зала „България“ ще звучи вълнуващата „Приказка за тромпет“ на Фортисимо Фамилия. Най-малките почитатели на музиката ще могат да се насладят на блестящия звук на тромпета, с помощта на Петър Македонски (солист), Сандра Петрова (актриса) и Диан Чобанов (диригент). Сценарият е проект на Александър Чобанов, който е познат от екипа на филмите „Под прикритие“ и „Четвърта власт“.

„Приказки за тромпет“ е концерт, който ще запознае децата и техните родители с историята и особеностите на инструмента. Специален гост за концерта ще бъде Главният диригент на Държавна опера – Пловдив - Диан Чобанов, чието име е известно не само в България, но и на престижни европейски сцени. Чобанов е Главен диригент на Хърватския камерен оркестър в Загреб и постоянен гост диригент на камерния оркестър на Шьонбрун във Виена. Има богат опит като гост диригент в Бразилия, Южна Америка, Израел, САЩ и други.

Солистът на концерта Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност. В програмата влизат „Полета на бръмбара“ от Римски Корсаков, „Музика на водата“ от Хендел, „Междузвездни войни“ на Джон Уилямс и др. Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, бил е първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет и в Софийска филхармония.

На сцената ще бъде и актрисата Сандра Петрова, която се утвърди като един от най-обичаните актьори на Фортисимо Фамилия. След като спечели сърцата на деца и родители в "Приказки за тромбон и туба", тя се завръща с още повече заразителната енергия. В младежките си години Сандра се насочва към кукления театър и завършва НАТФИЗ в класа на проф. Дора Рускова. По-късно участва в някои от епизодите на предаването „Аламинут“, дублира детски филми, част е от предаването „Бърколино“ по БНТ и още куп други неща, които я свързват по особен начин с децата.

„Приказки за тромпет” е един от най-любимите концерти на Фортисимо Фамилия, тъй като именно с него преди три години стартира програмата за фамилни концерти класическа музика на Максим Ешкенази.

* * *

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално-образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.

 

„Приказки за тромпет” - Камерна зала на Концертен комплекс „България”

. 28 март, събота, 11:00 и 12:30
. 29 март, неделя, 11:00 

Цена на билета: 6 лв.
Билети на касата на зала „България” 1000 София, ул. „Аксаков” 1
и www.ticketplus.bg


Автор: Фортисимо Фамилия
25.03.2015 г. 17:39
Посетено: 1454
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21087-prikazki-za-trompet-ot-fortisimo-familiya-v-zala-balgariya