Музика

Радиосимфониците свирят под палката на Салвадор Бротонс

В програмата: произведения от Вебер, Римски-Корсаков, Уилямс

Радиосимфониците свирят под палката на Салвадор Бротонс


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще изпълни в зала „България“ на 27 март от 19.00 ч. „Концерт за кларинет и оркестър“ №1 оп.73 на Карл Мария фон Вебер, симфоничната сюита „Шехерезада“ оп.35 на Николай Римски-Корсаков и „Осите“ на Ралф Уилямс. Радиосимфониците ще бъдат дирижирани от Салвадор Бротонос, а солист ще бъде Хуанхо Меркадал.


Маестро Салвадор Бротонс е роден в Барселона. Завършва Консерваторията с флейта, учи композиция и дирижиране. През 1985 г. получава Фулбрайтова стипендия и защитава докторска степен в Държавния университет на Флорида.

Салвадор Бротонс е автор на повече от 80 пиеси, главно за оркестрови и камерни състави. Носител е на многобройни отличия, сред които: наградата на Националния оркестър на Испания, „Golden Youth Award“, два пъти e носител на „Наградата на Барселона“, печели отличие на международния конкурс „Кралица София“ (1991 г.) за произведението „Виртус“ за оркестър.

Негови произведения се издават и записват на CD в Европа и САЩ от лейбъли като EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, RNE и други.

Салвадор Бротонс е бил музикален директор и диригент на Симфониета Орегон (1990-1993), Оркестъра на еврейската общност Митълман (1989-1991) и Симфоничния оркестър на Портландския държавен университет (1987-1997). Преподава контрапункт, оркестрово дирижиране и история на музиката в Държавния университет в Портланд.

Маестро Бротонс е канен като гост-диригент от редица престижни оркестри по света. Работи с Пражкия радиооркестър, Националния симфоничен оркестър на Южна Африка, гостува на „Московски виртуози“, Националния оркестър на Колумбия, симфоничните оркестри на Йорк (Пенсилвания) и Талахаси (Флорида, САЩ), Симфоничния оркестър на Испанското радио и телевизия (RTVE).


Виртуозният испански кларинетист Хуанхо Меркадал започва да свири на девет години. Завършва Консерваторията в Барселона. Носител е на втора награда от конкурса в Палма де Майорка. Солист е на симфониците на Гранд Театър дел Лисеу (Барселона). Специализира в Международната Академия Бах, Щутгарт. Гостува като солист на редица оркестри и камерни формации. Води летни музикални курсове в Испания и преподава камерна музика и кларинет в Академията на Гранд Театър дел Лисеу. От 2001 г. създава собствена звукозаписна компания.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
24.03.2015 г. 14:20
Етикети:
Симфоничен оркестър на БНРконцерткларинет
Салвадор Бротонос
Хуанхо Меркадал
Посетено:
889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/21077-radiosimfonitsite-sviryat-pod-palkata-na-salvador-brotons