Музика

Група "Лот Лориен" в Русия

Първо българско участие във фестивала СКИФ

◊ СЪБИТИЕТО

Музикална група „Лот Лориен” ще има гастрол в Русия за трети пореден път, след успешните участия на фестивалите: „Жива Вода” в Алтай и „Фолк Маратон” в Карелия преди няколко години.


◊ ПРОГРАМА
 
20 април – нео-фолк клуб Вереск – Москва
22 април – фестивал СКИФ – Санкт Петербург, специален гост за 10-тото издание.

Фестивал СКИФ (Международен Фестивал Сергей Курьохин) е едно от важните културни събития в Русия, провеждащо се всяка година от 1998 до сега в Санкт Петербург.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА СКИФ

Сергей Курьохин  е международно известен руски композитор, музикант, изпълнител и изключително вдъхновяваща фигура в руския рок, джаз и екпериментална музика. След неговата преждевременна смърт през 1996 г. бяха създадени фондация и фестивал, за да представят съвременна музика и изкуства в Русия. СКИФ-1 и СКИФ-2 са се провели през 1997 и 1998 година в Ню Йорк - САЩ, като СКИФ-3 се е върнал в родния град на Курьохин и оттогава се провежда там. Предишните издания на фестивала са включвали голямо разнообразие и от уърлд музика от цял свят като: Вартина, Йелерхорн, Александър Баланеску, Махараджа, Тара Фуки, Оле Лукойе, Московско арт трио, Кимо Похьонен/Клустер и др.


◊ ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Лот Лориен е първото българско участие на това събитие от самото му създаване.

Партньори на фестивала СКИФ са Комитетът по Култура на администрацията на Санкт Петербург, Община Варна – България, Австрийски културен форум в Москва, Италиански културен институт, Посолство на Холандия в Москва, Австрийско външно министерство, Дъч Джаз Кънекшън, Гьоте институт, Фондация Гаудеамус и мн. др.

Пътуването на група Лот Лориен се осъщестява и със специалното съдействие на консула на Руската Федерация във Варна - Анатолий Викторович Щелкунов.
Автор:
Ясен Казанджиев
Публикация:
19.04.2006 г. 13:16
Етикети:
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2102-grupa-lot-lorien-v-rusiya