Музика

„Джазофония“ на БНР събира в „Ориент експрес“ Биг бенда на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“

Концерт на 13 март от 19.00 ч. в зала „България“

„Джазофония“ на БНР събира в „Ориент експрес“ Биг бенда на БНР, Йълдъз Ибрахимова и трио „Танини“


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 март от 19.00 ч. в зала „България“ ще се проведе второто издание на проекта „Джазофония“ на БНР. На една сцена за концерта „Ориент експрес“ ще се съберат Биг бендът на БНР, Йълдъз Ибрахимова и турското трио „Титани“.

Проектът „Джазофония“ на „Музикална къща БНР“ представя различни по стил, жанр и етнос виртуозни музиканти, като ги въвлича във вихъра на джаза.

"Отправяме поглед към най-съвременните течения в импровизационната музика, като правим усилия да каним най-големите световни имена в джаза. В програмата на концерта ни са включени пиеси, които имат много балканска звучност, която е близо до нашата традиционна музика и до турската. Голяма част от творбите са много популярни в Турция, но за концерта ни в зала „България“ те ще прозвучат в нов аранжимент, специално написан за триото и за Йълдъз“, разказва Антони Дончев – диригент на Биг бенда на БНР.

В своята 55-годишна история Биг бендът на БНР работи с най-изявените имена на българската джаз сцена, а днес диригентът Антони Дончев събира около себе си най-добрите джаз музиканти на България, които ни радват с невероятни музикални проекти.

Йълдъз Ибрахимова, която живее в Турция, пристигна в София заедно с фамозните музиканти от трио „Танини“ седмица преди концерта в зала „България. Те репетират усилено с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев за концерта „Ориент Експрес“ – част от проекта „Джазофония“ 2015. Заедно с музиката на Биг бенда на БНР и вокалите на Йълдъз ще имаме удоволствието да чуем някои типични за турската музика инструменти, представени от трио „Танини“: Тахир Айдогду – канун, Билгин Джаназ – ней, Хакан Токер – пиано.

„Интересното и необичайното в случая е комбинацията на тези чисто източни инструменти - ней и канун, с Биг бенд. Това е нещо, което до сега не е правено в България. Концертът в зала България ще бъде записан и излъчен в джаз линията на Еврорадио в седем държави: Чехия, Германия, Финландия, Хърватия, Норвегия, Нова Зеландия и Словения", уточни Антони Дончев.

На 13 март от 19.00 ч. в зала „България“ ценителите ще могат да се насладят на класически джаз и фюжън до етно музика, като изживеят уникалната емоция на фестивала „Джазофония“ на БНР. Музикалното събитие е част от проявите в чест на 80-годишнината на БНР.



Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
11.03.2015 г. 13:30
Етикети:
Йълдъз ИбрахимоваджазБНР
трио Танини
Джазофония
концерт Ориент експрес
Посетено:
1039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20989-dzhazofoniya-na-bnr-sabira-v-orient-ekspres-big-benda-na-bnr-yaldaz-ibrahimova-i-trio-tanini