Музика

Шопенов Концерт на възглавници

Да се потопим в магията на Полша

Шопенов Концерт на възглавници


◊ СЪБИТИЕТО

Шопенов Концерт на възглавници

15 март 2015 г., неделя, 11:00 и 17:00 ч.

София, Съюз на архитектите, "Кракра" № 11

Магьосникът в клавирната музика, Фредерик Шопен, е роден на първия ден на март преди повече от 200 години. Тъй като е най-известният полски композитор, обожаван и боготворен от милиарди хора по света, неговата рождена дата е причината през този месец да се посветим на полската музика. Поетът в музиката е бил ненадминат пианист, а творчеството му променя из основи начинът, по който се свири на пиано. Музиката му е предимно за този инструмент, а нежността и красотата й не би могла да бъде сбъркана с ничия друга.

Пианистката Антония Кирил Евгениева е покорила множество престижни сцени с изпълненията си на шопенови композиции. За този концерт е подбрала едни от най-известните му валсове, ноктюрни и драматичната и безкрайно виртуозна Балада №4. Пианото ще оживее под нейните пръсти, а за публиката остава да се наслади и възхити на вдъхновяващите й изпълнения.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Пианистката Антония Кирил Евгениева e докторант към Департамент „Музика“ в Нов български университет в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов. Преди това завършва НМУ „Л. Пипков“ в класа на Антонина Бонева, бакалавърска степен защитава в НМА „П. Владигеров“ при проф. Йовчо Крушев, а магистърска степен в АМТИИ Пловдив при проф. Роксана Богданова. Антония има награди от конкурсите – „Френска музика“ (Пловдив, 1998 г.), две втори награди са и присъдени в конкурса „Млади музикални дарования“ (София, 1998 г. и 2000 г.). Има присъдена първа и голяма награда по камерна музика на международния конкурс „Concertino Praha” през 1999 г. Участвала е в международни фестивали и конкурси, като „Чешки Крумлов“ (2000 г.), „Южна Бохемия“ (2000 г.), „Нова българска музика“ (2002 г.), „Софийско лято“ (2007 г.) и др. Има редица участия в майсторски класове. Изнасяла е самостоятелни рецитали и има реализирани записи към БНТ и БНР. Свирила е като солист на оркестрите – “Колегиум музикум Банкя ”, „Академичен симфоничен оркестър“, „Темпи Кончертанти“, „Симфоничен оркестър на БНР”, ”Симфониета”, „Младежки международен оркестър“ , както и филхармониите на Сливен, Видин, Враца, Разград и Плевен. От март 2013 г. ръководи сдружение „Арте Класика“, което работи за популяризиране на класическата музика.


◊ БИЛЕТИТЕ

Вече можете да закупите вашия семеен билет предварително онлайн с 5 лв. отстъпка или да направите предварителна резервация на http://pillows.bg/reservations/ или чрез мейл на tickets@modo.bg.

Закупуването на билетите ще е в деня на концерта.

Автор:
Модо България
Публикация:
06.03.2015 г. 15:53
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20965-shopenov-kontsert-na-vazglavnitsi