Музика

За първи път Фортисимо Фамилия среща най-малките с музика на български композитори

„Приказка за Змея и Самодивата“ - 7 март, 11.30 ч., Зала "България"

За първи път Фортисимо Фамилия среща най-малките с музика на български композитори


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път в историята на Фортисимо Фамилия, екипът е подготвил концерт, посветен на произведения на български творци. Спектакълът се казва „Приказка за Змея и Самодивата“, като при подготовката на сценария, сценаристът Александър Чобанов е стъпил изцяло на мотиви от българската митология и история.

Оркестърът на Софийската филхармония ще бъде дирижиран от виртуозния музикант Найден Тодоров – директор на Русенската опера. Разбира се, за ролята на змей, Фортисимо Фамилия е ангажирала един от най-емблематичните си актьори – Деян Донков, а примабалерината на "Арабеск" – Ангелина Гаврилова ще се превърне в самодива.

“Приказка за Змея и Самодивата” е първият опит на Фортисимо Фамилия да срещне децата и родителите с прекрасната музика на български композитори. Малчуганите ще чуят как Софийската филхармония изпълнява "Приказка" от Петко Стайнов, "Легенда за езерото", "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров, "Тракийски танци" от Петко Стайнов и много други. Произведенията ще бъдат поднесени на децата по забавен и игрив начин, като екипът на Фортисимо Фамилия си поставя за цел нелеката задача да събуди у най-малките интерес към българските произведения и композитори, творили някога.

Оркестърът на Софийската филхармония ще бъде дирижиран от Найден Тодоров. Той е български тромпетист, пианист, композитор и диригент от младата генерация. През 2012 г. печели приза „Музикант на годината“ в престижния конкурс на предаването „Алегро виваче“. От 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе.

В “Приказка за Змея и Самодивата” публиката ще потъне във вълшебния свят на българските приказки и прекрасната музика от най-големите български композитори.
 

07 март (събота), 11:30 часа
Голяма зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 7 лв.


* * *

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“ се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално-образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.



Автор:
Фортисимо Фамилия
Публикация:
05.03.2015 г. 16:29
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20960-za-parvi-pat-fortisimo-familiya-sreshta-nay-malkite-s-muzika-na-balgarski-kompozitori