Музика

Седмица на българската музика в Софийска филхармония

Софийската филхармония посвещава първата седмица от март изцяло на българската композиторска школа

Седмица на българската музика в Софийска филхармония


◊ ПРОГРАМАТА

Софийската филхармония като най-стара национална музикална институция в България и със съзнанието за своята отговорност към българската музика, посвещава първата седмица от месец март изцяло на българската композиторска школа.

На 2 март в Зала „България“ предстои Тържественият концерт по случай Националния празник на България – 3-ти март, под патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев. Оркестърът и хорът на Софийска филхармония и Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част ще изпълнят празнична програма с произведения от Николай Братанов, Христо Тонев, Жул Леви, Александър Бръзицов, Ангел Заберски-син, Дико Илиев, Веселин Стоянов, Александър Текелиев, Марин Големинов, Любомир Пипков, Красимир Кюркчийски и Георги Андреев. Концертът ще бъде воден от Главния диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев и диригента на Гвардейския представителен духов оркестър майор Ради Радев. Диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” – Илия Михайлов. Началото на концерта е 19 часа.


На 5 март, с начален час 19:00, в Камерна зала „България” ще се състои концерт на Софийската филхармония и Ансамбъл Musica Nova Sofia с диригент Драгомир Йосифов под надслов „De Profundis/ 10 години след Лазар Николов”, посветен на паметта на яркия български композитор. Ще бъдат изпълнени „Опит за крещене за камерен ансамбъл” на Петър Керкелов, De profundis за камерен ансамбъл от Божидар Спасов и три творби на Лазар Николов - Трио за виолончело, контрабас и пиано, и песните „Копнеж” по текст на Николай Ракитин и „Огромни утринни звезди” по текст на Данила Стоянова.


На 7 март, от 11.30 часа Фортисимо фамилия и Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представят пред детската публика в Зала „България” „Приказка за Змея и Самодивата” с участието на актьора Деян Донков и солистката Ангелина Гаврилова. Децата ще имат възможността да се запознаят със знакови произведения на класиците на българската музика Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Веселин Стоянов.


Трите концерта са напълно различни по своята насоченост, творческа концепция и поглед върху музиката. През идната седмица произведенията на българската композиторска школа ще достигнат до най-широка публика – от деца, за пръв път дошли на концерт до зрели хора, посещавали дълги години концертните зали; от любители на музиката до професионалисти със задълбочени познания и интерес.

Софийската филхармония е убедена, че публиката е жадна за стойностна българска музика в добро изпълнение и че тази инициатива ще породи своето продължение и развитие.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
02.03.2015 г. 12:44