Музика

„Вивалди и Пиацола с любов“ - концерт на Quarto Quartet и Софийска филхармония

Quarto Quartet и Софийска филхармония ви канят на 8 март, от 17.30 часа в зала „България“

„Вивалди и Пиацола с любов“ - концерт на Quarto Quartet и Софийска филхармония


◊ КОНЦЕРТ "ВИВАЛДИ И ПИАЦОЛА С ЛЮБОВ"

Quarto Quartet и Софийска филхармония ви канят на 8 март, от 17.30 часа в зала „България“ на една специално селектирана програма, която ще допълни предпролетното ви настроение:

Концерт за цигулка и оркестър в си минор "За Анна-Мария" - А. Вивалди (солист: Иван Пенчев - цигулка);

"Dixit Dominus" (премиера) - А. Вивалди;

Концерт за бандонеон - А. Пиацола (солист: Матиас Гонзалес – бандонеон, Аржентина);

Три танго пиеси - А. Пиацола/М. Гонзалес.


Концертът за цигулка и оркестър в си минор "За Анна-Мария" Вивалди посвещава на своята любима ученичка Анна-Мария Дал Виола. Антонио Вивалди е преподавал музика и цигулка в девическо училище, където Анна-Мария е изявила своята изключителна музикална дарба. Анна-Мария се превръща в явление за своето време, а композиторът пише още над 20 свои творби, вдъхновен от нейното цигулково майсторство. В си-минорния концерт "За Анна-Мария", писан в зрелите години на Вивалди, ще усетите енергията на „Лято“-то от Годишните времена, които са писани в ранния му период. Солистът Иван Пенчев, в чието изпълнение ще прозвучи  Концертът за цигулка и оркестър в си минор казва, че с музикантите на „Кварто квартет“ считат за истинска загуба за българската публика, че тези цигулкови концерти не се изпълняват наша сцена.  

Внимание привлича и второто произведение в афиша за 8-ми март – премиера на „Dixit Dominus" от А. Вивалди представена от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов", заедно с Quarto Quartet & Friends. Хорът, обособен в две групи, ще бъде на сцената заедно с камерния оркестър, допълнен от дълбокия звук на органа и приятния ромон на чембалото. Солисти са Елена Механджийска (сопран), Росица Инджева (алт), Искра Станева (алт), Осман Хайрулов (тенор), Любомир Чернев (бас), Велин Илиев (орган) и Стефан Врачев (чембало). Диригент на хора е Илия Михайлов.

След антракта, на сцената ще излезе Матиас Гонзалес (бандонеон), който отново гостува на „Кварто квартет“ и Софийска филхармония, но всеки път успява да е актуален и да поднася на публиката нови и нови изненади. Този път ще го чуете като солист в най-трудното произведение за бандонеон писано някога – Концерт за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола. Комплимент за дамите в залата ще бъдат и няколко любими танго пиеси, които са специално аранжирани от Матиас Гонзалес за Quarto Quartet и глас – композиции вдъхновени от неповторимото съчетание на страстно танго и нежна лирика.


Билетите за концертите са на цени от 10, 12, 15 и 20 лева и са в продажба на билетната каса на Софийска филхармония, както и в мрежата на ticketplus.bg. Онлайн резервации: www.ticketplus.bg

Автор: Quarto Quartet, Софийска филхармония
27.02.2015 г. 23:44
Посетено: 1993
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20930-vivaldi-i-piatsola-s-lyubov-kontsert-na-quarto-quartet-i-sofiyska-filharmoniya