Музика

Стефания Колева и Фортисимо Фамилия ще запознаят най-малките с историята на виолончелото

Солист на "Приказки за виолончело" е челистът Петър Кушлев

Стефания Колева и Фортисимо Фамилия ще запознаят най-малките с историята на виолончелото


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 и 22 февруари в Камерна зала България, Фортисимо Фамилия ще представи историята на драматичното виолончело. Актрисата Стефания Колева и солистът Петър Кушлев ще имат нелеката задача да разкажат на децата за инструмента, чийто звук е най-близък до този на човешкия глас. С характерния си тембър, виолончелото е основен инструмент в бароковата музика и един от най- важните елементи на симфоничния оркестър.

Солист на "Приказки за виолончело" е челистът Петър Кушлев. По време на концерта надареният музикант обещава да покаже на публиката разнообразието от стилове, които покрива виолончелото - от барок до съвременна музика. Той ще изсвири на публиката „Концерт за виолончело“, написан от бащата на класическата симфония и струнния квартет Франц Йозеф Хайдн. Зрителите ще чуят и „Лебеда“ от Шарл Камий Сен-Санс и Концерт от Вивалди, а виолончелото ще засили още повече лиричността и душевността на произведенията. Посетителите на концерта ще имат невероятната възможност да чуят и музика от любимия филм на малки и големи - „Карибски пирати“, изсвирена на виолончело. Инструментът ще придаде още по-драматичен привкус на легендарния саундтрак от вечния филм.

Актрисата Стефания Колева се включва в "Приказки за виолончело", за да подкрепи Петър Кушлев в нелеката мисия да спечели децата за каузата на класическата музика. С комедийните си роли в представления като "Ножица трепач" и сериали като "Тя и той" и "Клиника на третия етаж" за Стефания Колева без съмнение може да кажем, че е едно от най-харизматичните и забавни лица от театралната сцена и телевизионния ефир.

Оркестърът на Софийска филхармония ще дирижира Найден Тодоров.

21 февруари (събота), 11:00 и 12:30 часа, 22 февруари (неделя), от 11.00 и 12.30 часа
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 7 лв.
Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков” 1


◊ ИСТОРИЯ

Програмата на Максим Ешкенази „Фортисимо Фамилия“  се осъществява вече трета година. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

Именно това е основната цел на „Фортисимо Фамилия“, чрез цикъл музикално-образователни семейни концерти, съобразени с най-добрите световни практики, да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

В рамките на програмата децата и техните семейства се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика и именити композитори, чуват детски музикални съкровища, изпълнени от професионален оркестър. Най-важен е фактът, че всичко е поднесено по достъпен, забавен, иновативен начин, съобразено с етапите на детското развитие.

„Фортисимо Фамилия“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Софийска филхармония.
 

 

Автор:
Фортисимо Фамилия
Публикация:
15.02.2015 г. 17:14
Посетено:
1280
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20851-stefaniya-koleva-i-fortisimo-familiya-shte-zapoznayat-nay-malkite-s-istoriyata-na-violoncheloto