Музика

Контрабасов Концерт на възглавници

С участието на Свобода Боздуганова, Калина Андреева, Деа Майсторска и Венета Нейнска

Контрабасов Концерт на възглавници


◊ СЪБИТИЕТО

Контрабасов Концерт на възглавници

22 февруари 2015 г., неделя, 11:00 и 17:00 ч.

София, Съюз на архитектите, "Кракра" № 11

Един контрабас е висок почти два метра и тежи около единадесет килограма. Ако се отваряше, в тялото му спокойно можеше да се скрие цял човек, а пренасянето му не е никак лесно и контрабасистите старателно избягват това премеждие. Често оприличаван на слона, контрабасът има дебел глас и завидни способности да кара крачетата да затанцуват в подаденият им ритъм. На следващия Контрабасов Концерт на възглавници ще ни гостуват не един, не два, а цели три контрабаса. Музиката отново е изцяло чешка и ще звучи под майсторските ръце на д-р Свобода Боздуганова – една от най-видните български контрабасистки. Боди, както я наричат приятелите й, е специализирала в Чехия, която е прочута с контрабасовите си традиции из целия свят. Партньори на Боди на сцената ще бъдат две нейни ученички в софийското Музикално Училище – Деа Майсторска и Калина Андреева, а на пианото ще се включи и Венета Нейнска.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Свобода Боздуганова, контрабас

Калина Андреева, контрабас

Деа Майсторска, контрабас

Венета Нейнска, пиано

Свобода Боздуганова завършва контрабас в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с класическа музика и поп и джаз изкуство. Специализира и завършва втора магистърска степен по контрабас в академия “Леош Яначек” (Чехия). Лауреат е на международни конкурси в България, Чехия и Словакия. През последните две години преподава контрабас в НМУ „Л. Пипков“, а през март 2013 г. защитава образователна и научна степен „доктор” в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Позната е на българската сцена с участието си в различни джаз формации. Боди не се ограничава жанрово и вече е доказала, че има бъдеще както в класиката, така и в джаза. Тя се доказва и като солов изпълнител има зад гърба си има редица контрабасови рецитали, както и многобройни участия в концерти.

Калина Андреева и Деа Майсторска са ученички в Национално музикално училище “Любомир Пипков”, където изучават контрабас в класа на д-р Свобода Боздуганова. Калина е носител на трета награда в първа възрастова група на IV Контрабасов конкурс “Карл Д. фон Дитерсдорф“ в гр. Банска Бистрица (Словакия). Освен, че свири на контрабас, тя пее народна музика във фолклорен състав. Деа започва да свири на контрабас на тринадесетгодишна възраст. Много обича музиката още от съвсем малка, когато започва да пее в детска вокална група “Бон-Бон”.


◊ БИЛЕТИТЕ

Вече можете да закупите вашия семеен билет предварително онлайн с 5 лв. отстъпка или да направите предварителна резервация на http://pillows.bg/reservations/ или чрез мейл на tickets@modo.bg.

Закупуването на билетите ще е в деня на концерта.

 

 

Автор:
Модо България
Публикация:
13.02.2015 г. 12:41
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20836-kontrabasov-kontsert-na-vazglavnitsi