Музика

Орган, тромпет, глас - незабравима неделна привечер

22 февруари 2015, 17:00 ч., Зала "България"

Орган, тромпет, глас - незабравима неделна привечер


◊ ПОКАНА

Трети концерт - Органова палитра

22 февруари 2015, 17:00 ч.
 Зала "България"

Велин Илиев, орган

С участието на:
Снежина Куманова, мецосопран   
Мариян Ангелов, тромпет


Слушали ли сте на живо музика за орган? Трептящите звуци в големи и малките тръби на органа са неповторими и достигат не просто до слуха ни, а отвъд него. Въздействието на органовата музика е разтърсващо за всяка струна в човешката душа, дори е възможно да откриете и такава, за която не сте подозирали досега.

Органът в зала „България“, на който ще свири Велин Илиев, е най-големият в България (разполага с 3 мануала и 55 регистъра), а акустиката на залата допринася за силата на преживяването, при изпълнение както на барокова, така и на съвременна музика.

В програмата на концерта, който ще започне с музика от създателя на фугата – нидерландския бароков композитор Ян Питерсон Свелинк, младият талантлив тромпетист Мариян Ангелов ще представи Концерта за тромпет и орган от Джузепе Торели, а Снежина Куманова (мецосопран) ще ни пренесе в началото на XX век с „Три религиозни песни” от Йозеф Габриел Райнбергер. Всепризнатият властелин на музиката за орган – Йохан Себастиан Бах ще бъде представен с Токата и фуга в сол минор – една мащабна композиция, която ще разкрие из изразните възможности на органа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОМПОЗИТОРИТЕ, ВКЛЮЧЕНИ В ПРОГРАМАТА

Потомствен органист, композитор и педагог, нидерландецът Ян Питерсон Свеелинк се счита за музикант, чиято музика е своеобразен мост от Ренесанса към  Барока. В творчеството му преобладават вокалните жанрове. Творбите му за орган – токати, фантазии, вариации на песни звучат ладово, но са богати на неочаквани за времето си  хроматизми. Оказва силно влияние на северногерманската органова школа.

Подобно на Свеелинк, роденият във Верона Джузепе Торели произхожда от музикална фамилия. Цигулар, педагог и композитор той спомага за оформяне на тричастния бароков концерт, както и за оформянето на бароковото Concerto grosso. Освен за цигулка пише и много пиеси за тромпет, една от която включихме в нашата програма тази вечер в  аранжимент за тромпет и орган.

„Голямата” Фантазия и фуга в сол минор на Йохан Себастиан Бах е едно от най-известните му произведения за орган. Фантазията е разделена условно на два дяла – импровизационно-речитативен и строго имитационни интермедии, обединени в едно неразделно цяло. Следва чудесна четиригласна фуга; някои я считат за импровизация при конкурса за поста органист в Хамбург през 1720г.( Бах губи, защото не може да   плати.)

Роденият в Лихтенщайн Йозеф Габриел Райнбергер е считан за един от най-влиятелните немски музиканти. От малък заема поста на органист в родния си град Вадуц, по-късно учи пиано и композиция в Мюнхен. Там създава редица свои композиции и скоро е поканен да преподава пиано, орган и композиция в консерваторията. По-късно заема поста  придворен капелмайстор на баварския крал Лудвиг втори. През целия си живот не се разделя и с органа, пише 2 концерта, 20 сонати, 12 триа и др. Като педагог възпитава цяла плеяда от музиканти (Вилхелм Фуртвенглер), както и доста американски композитори. Приживе е награждаван и почитан – (почетен доктор на мюнхенския университет, и на берлинската кралска академия, член-кореспондент на академиите в Париж и Флоренция). Скоро след смъртта му творчеството му е забравено, за да възкръсне отново в наши дни. 



Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
13.02.2015 г. 11:43
Етикети:
Софийска филхармониясопрантромпеторганов концертВелин Илиеворган
Снежина Куманова
Мариян Ангелов
Органова палитра
Посетено:
1464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20835-organ-trompet-glas-nezabravima-nedelna-privecher