Музика

Йозеф ван Висем с два концерта на 13-ия „Аларма Пънк Джаз“ фестивал на БНР

Акустични концерти в София и Пловдив на 15 и 16 февруари

Йозеф ван Висем с два концерта на 13-ия „Аларма Пънк Джаз“ фестивал на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

Холандецът Йозеф ван Висем, автор на музиката към нашумелия филм „Само любовниците остават живи” на режисьора Джим Джармуш, ще изнесе два акустични концерта за лютня в София и Пловдив на 15 и 16 февруари. Музикантът пристига в България по покана на фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио.

Ван Висем се самоопределя като композитор – минималист и автор на нова музика за старинни инструменти. Произведенията му са вдъхновени както от бароковата и ренесансовата музика, така и от пост-рока, пост-пънка и ембиънт музиката. Талантливият холандец бе удостоен с награда в категорията "Филмова музика" на миналогодишния кинофестивал в Кан за саундтрака към филма на Джим Джармуш.
 
В албумите на Йозеф ван Висем участват легендарни музиканти от областта на съвременната експериментална музика като Тетуци Акияма, Гари Лукас, Кейджи Хайно, Грег Ковалски и United Bible Studies. С Джим Джармуш, който освен световноизвестен режисьор е и музикант, имат три съвместни албума. Концертите на Йозеф ван Висем в София и Пловдив са част от европейското турне на артиста, което представя музиката от новия му албум „It Is Time For You To Return“. Продукцията бе издадена на 2 декември 2014 г. от белгийския лейбъл Crammed Discs. Пред българската публика Йозеф ван Висем ще представи и избрана програма от най-известните си филмови композиции.

В концерта на 15 февруари от 20:00 ч. в Първо студио на Българското национално радио почетно участие ще вземе и нашенското трио за средновековна музика Ambient Folklorе. Пловдивската публика ще може да види холандския музикант на 16 февруари от 21:00 ч. в клуб „Петното на Роршах”. Двете музикални прояви са част от 13-ия фестивал на БНР „Аларма Пънк Джаз“ и са посветени на 80-годишнината на обществената медия.


Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
12.02.2015 г. 15:00
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/20831-yozef-van-visem-s-dva-kontserta-na-13-iya-alarma-pank-dzhaz-festival-na-bnr